Crostata met rodevruchtenjam

Crostata is zonder twijfel de meest gebakken Italiaanse taart. Als je oude dames in de supermarkt bloem, boter en aardbeien(jam) ziet afrekenen, weet je dat dat alleen kan betekenen dat ze crostata gaan maken. Je kunt crostata, een geruite taart met jam, bijna in elke bar krijgen maar het is daarnaast een taart die je op een regenachtige dag op een keukentafel zet naast een pruttelende vers gezette moka. De vulling verschilt. Deze variant is met aardbeien- of bosvruchtenjam, maar je kunt ook kiezen voor perzik, pruimen, frambozen. Of je kunt kiezen om zelf jam te maken met fruit dat je lekker vindt. Het zanddeeg, pasta frolla, is heel eenvoudig.

Recept voor crostata

Ingrediënten

20 minuten – 30 minuten rusttijd deeg – 40 minuten baktijd
Benodigdheden: taartvorm, deegroller

  • 175 gram boter op kamertemperatuur
  • 130 gram basterdsuiker
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 500 gram aardbeien- of bosvruchten jam (bij voorkeur een variant met minder suiker)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed de boter samen met de suiker, zelfrijzend bakmeel en 1 ei tot een deegbal. Rasp de schil van 1 citroen door het deeg. Pak het deeg in in huishoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

2. Vet de deegvorm goed in of bekleed met bakpapier.

3. Leg een stuk deeg, ongeveer 1/3 aan de kant voor het rasterwerk. Rol de rest uit tot een ronde plak en bekleed de taartvorm hiermee. Snijd de randjes netjes af.

4. Giet de jam in de taartvorm dat deze op de randen na alles bedekt.

5. Rol de rest van het deeg uit en snij er repen van. Als je een raviolisnijder of mesje hebt dat kartelrandjes snijdt, doe het dan daarmee. Maak bovenop de jam een rasterwerk van de gekartelde deegrepen. Klop het resterende ei los en bestrijk het raster ermee.

6. Bak de crostata zo’n veertig minuten tot hij gaar is.