De Enzoni is de frisse variant op de Negroni
De Negroni is voor velen een hit or miss. Deze Italiaanse cocktail, gemaakt met gin, Campari en vermout, komt bij de eerste slok vaak bitter en krachtig over, maar verleidt al snel met de lichtzoete tonen van vermout en sinaasappel. Als de Negroni toch te zwaar voor je is, zijn er verschillende varianten om uit te proberen. Zo vervangt de populaire Negroni Sbagliato de gin door prosecco, wat de cocktail een stuk lichter maakt. Een andere variant is de Enzoni, waarbij vermout plaatsmaakt voor een handvol gekneusde druiven. Een geheime klassieker die bartenders maar al te graag serveren, getipt door onze collega’s van ModMod.
De Enzoni cocktail is technisch gezien een kruising tussen een Negroni en een Gin Sour, waarbij je de zoete rode vermout dus vervangt door gekneusde druiven. Hierdoor is-ie ietwat frisser en minder zwaar dan een Negroni. Plus, er zit een alcoholische drank minder in. Zeg maar een nóg frissere Americano, maar dan toch weer niet. De Enzoni werd voor het eerst gemaakt in New York door bartender Vincenzo Errico in cocktailbar Milk & Honey. Vincenzo was opgeleid door de legendarische bartender Dick Bradsell, die weer de uitvinder is van de Espresso Martini.
Enzoni cocktail recept
Ingrediënten
Voor 1 Enzoni cocktail
- 30ml gin
- 30ml Campari
- 22ml citroensap
- 15ml suikersiroop
- 5 witte druiven (rood kan ook, maar dan wordt-ie iets donkerder)
- IJsblokjes
Bereidingswijze
Vul je shaker met de druiven en plet ze met een stamper lichtjes zodat het sap eruit komt (in cocktailtermen het dit muddlen). Voeg de andere ingrediënten (en ijsblokjes!) toe en schud ongeveer tien seconden tot je handen koud worden. Vul een Old Fashioned-glas met ijsblokjes en schenk de cocktail erover uit. Gebruik daarvoor eventueel een zeefje. Garneer met een druif aan een prikkertje. Cheers!
Bron: ModMod