’Nduja mac & cheese uit Carbs Carbs Carbs

Andersom kan het ook: niet-Italiaanse gerechten Italiaanser maken. Mac & cheese is zo Italiaans als de nazaten van Italiaanse arbeidersmigranten in New York. Meike Krüger maakt ‘m in haar nieuwe kookboek Carbs Carbs Carbs daarentegen weer een stukje Italiaanser, met publieksfavoriet ‘nduja erin.

“Ik vind mac & cheese het lekkerst als de macaroni niet in de saus zwemt, anders komt het te veel in de buurt van de door mij zo gevreesde lasagne. Ik hou mijn pasta nou eenmaal liever een beetje knapperig. Ik gebruik voor dit gerecht altijd extra grote macaroni, maar als je die niet kunt vinden kun je ook de standaardmaat gebruiken.”

Tip: Vegetarische versie maken? Laat de ’nduja achterwege en gebruik in plaats daarvan 1 eetlepel crispy chili-olie.

Recept voor ’nduja mac & cheese

Ingrediënten

Carbs Carbs Carbs, Meike Krüger – € 32,99

Bereidingstijd 15 minuten – wachttijd 25 minuten

  • 1 el + 1 tl fijn zeezout
  • 500 g macaroni gigante
  • 25 g boter
  • 2 el ’nduja (van een goed merk, bijv. Bottega Barbieri)
  • 2 volle el bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 el wittewijnazijn
  • 175 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Breng een grote pan met ruim water aan de kook en voeg zodra het water kookt 1 eetlepel zout toe. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.

3. Smelt de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Roer de ’nduja door de boter en voeg ook de bloem toe. Zet het vuur laag en blijf 5 minuten roeren met een garde.

4. Voeg dan, terwijl je blijft roeren, beetje bij beetje de melk en de resterende theelepel zout toe. Zet als de saus begint te koken het vuur uit. De saus is nu dik en gebonden. Roer de wittewijnazijn erdoor en laat de saus enigszins afkoelen.

5. Vet een ovenschaal in en meng daarin de macaroni met de saus en 1⁄3 van de Parmezaanse kaas. Strooi de resterende kaas eroverheen. Bak de mac & cheese zo’n 30 minuten in het midden van de oven, totdat je een knapperige korst hebt.