Supersimpele salade met vijgen

In Italië loopt het vijgenseizoen van juni tot eind oktober en zijn ze (net zoals overal) met veel zonuurtjes op hun best. Typisch voor vele Italiaanse gerechten schitteren ze het allerhardst op hun puurst in klassieke combinaties met prosciutto en kazen. Deze salade met vijgen staat in een wip op tafel, behoeft weinig kunde en is aan te passen naar eigen voorkeur. Zo kun je gorgonzola prima vervangen door toegankelijkere mozzarella en maakt het geen noot uit of je een walnoot of een hazelnoot gebruikt.

Recept voor salade met vijgen

Ingrediënten

  • 100 g rucola
  • 150 g prosciutto, dun gesneden
  • 100 g gorgonzola piccante of mozzarella, in plakjes
  • 8 verse vijgen, gehalveerd
  • 1 handvol walnoten, licht geroosterd
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering

Bereiding

  1. Leg de rucola op een serveerschaal en verdeel de proscuitto, kaas, vijgen en walnoten eroverheen.
  2. Meng de balsamicoazijn en extra vierge olijfolie in een kleine kom. Druppel dit over de salade als dressing.
  3. Voeg zout en peper toe naar smaak en garneer de salade met verse basilicumblaadjes. Serveer de Italiaanse vijgensalade direct.