Waarom zondag de heerlijkste dag is in Italië

Zoals met Ferragosto iedereen zich massaal richting de stranden haast om de vakantie in te luiden en de beklemmende stad achter zich te laten, gebeurt dat op zondagen wekelijks in het klein. De laatste dag van de week is elke week een soort minivakantie, waarop de winkels buiten het historische centrum potdicht zitten en het drukste verkeer de vogels in de lucht zijn.

Ik merkte het pas op toen ik een dag helemaal niets had gepland en de rolluiken van mijn supermarkt dicht waren. Ik liep een blokje verder naar de volgende, maar ook deze was gesloten. Volgens Google Maps was er nog een niet heel veel verderop, open tot vijf, dus liep ik daarheen. De straten waren doodstil en mijn wandeling in de zon heerlijk rustig. Ik telde terug naar de weken ervoor en besefte dat dit de eerste zondag was dat ik in de stad was. In Italië hoor je daar op zondag namelijk helemaal niet te zijn.

In Rome maakt men een passegiata richting het zuiden, in Florence gaat iedereen de heuvels in. Degene met het fijnste huis in de campagna is de pineut, want daar wordt de barbecue aangestoken en stroomt de tuin tegen het middaguur vol. Niks geen Hollandse taferelen rondom aanwezigheid of niet, ook op het laatste moment mogen er nog gasten mee. Uit vriendelijkheid wordt er wellicht nog een stop ingelast bij de megasupermarkt onderweg (die wel open is) voor wat extra eten, maar zelfs al gebeurt dat niet is er genoeg voor een heel leger. En ook zonder ouderlijk huis in het groen ga je de bebouwde kom uit. Je zoekt een zwembad, neemt een picknickmand mee op de bonnefooi of rijdt richting het strand.

Maar al ontvlucht de Italiaan zijn stad op de rustdag, in de stad zelf is het dus ook heerlijk – er gebeurt gewoon niets. Buiten het centrum tenminste, want daarbinnen vind je enkel nog toeristen en is het dus gauw wegwezen. In woonwijken kun je daarentegen rondslenteren in alle rust, zonder je een toerist te voelen. De zondag is daarmee de perfecte dag om even Italiaans te zijn, ook zonder uitnodiging voor een familiebarbecue. Dus laat die ambitie om te winkelen even los en trek erop uit met je benen aan het eind van het weekend. Zul je zien waar ik het over heb.