Acqua mora – Het ‘nieuwe’ superfood uit Italië is een beetje gek
‘Nonna Caterina was right’, kopt The Guardian bij een artikel over wat het ‘nieuwe’ superfood uit Italië wordt genoemd. De mater familias van de Toscaanse Lo Franco’s dronk elk oogstseizoen twee keer per dag met stalen gezicht een half glas acqua mora, volgens haarzelf de reden dat ze zo gezond oud werd. Tot ze op haar 98e haar laatste adem uitblies had de kwieke nonna nergens last van gehad. Voor haar zoons reden genoeg om eens een beetje van het goedje naar een lab te sturen, om zo te kijken of het de markt niet gewoon op kon.
Acqua mora oftewel black water
Acqua mora is de Toscaanse naam voor het bittere water dat overblijft na het persen van olijfolie. Het bevat restanten van olijven, zoals pulp, schillen, en pitten, evenals water dat wordt toegevoegd tijdens het wassen en malen van de olijven. Acqua mora noemen wij ook wel black water en werd lange tijd gezien als slechts een verspild bijproduct; afvalwater. Het was lange tijd verboden om te lozen omdat het stoffen bevat die in hoge concentratie schadelijk zijn voor het milieu. Maar zowel het labtestje van haar zoons en meer recente wetenschappelijke studies ondersteunen de beweringen van nonna Caterina.
Olijfolieafvalwater kan inmiddels goed gefilterd worden, waardoor het onschadelijk is bij hergebruikt en er zelfs voordelen eruit gehaald kunnen worden. Het is nog steeds rijk aan polyfenolen, antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen. In hogere mate zelfs dan olijfolie zelf, waarvan de gezondheidsvoordelen – als je de juiste te pakken hebt – welbekend zijn. Zo niet: de stoffen kunnen helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid, het verlagen van cholesterol, en het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. En omdat je olie niet kunt drinken en water wel, krijg je er ook nog eens een heleboel meer van binnen.
Het potentieel van olijfolieafvalwater
Gat in de markt, dachten de Lo Franco’s. Vanuit hun Fattoria La Vialla verkopen ze het gefilterde water – dat moet wel, want anders is het juist weer niet gezond en bovendien is het puur extreem bitter – onder meer aan geïnteresseerden uit het Verenigd Koninkrijk. Geen verse jus, maar versgeperst polyfenolsap bij het ontbijt.
Wetenschappers zijn enthousiast over het potentieel van olijfolieafvalwater; naast een shotje gezondheid kan het op nog veel meer manieren worden gebruikt. Na het zuiveren is het dus geschikt voor de consumptie, en kan het bijvoorbeeld ook verwerkt worden tot een voedingssupplement met hoge concentraties antioxidanten en polyfenolen, of in gerechten worden gebruikt. De antioxidatieve en hydraterende eigenschappen maken het daarnaast geschikt voor gebruik in beautyproducten. En er komt nog een milieuvriendelijk voordeel bij: het verminderen van afval in de olijfolieindustrie.
Zoals geen enkel superfood gaat dit alles wonderen verrichten, maar eet en leef je verder gezond, dan kun je er heus baat bij hebben. Dus… shotje olijfolieafvalwater dan maar? Of zullen we het gewoon acqua mora noemen?