Aperol vs Campari: wat zijn de verschillen?

Of je nou een cocktail maakt met Campari of met Aperol, beide drankjes zijn oranje, Italiaans en hebben een bitterzoete smaak. Toch verschillen de twee aperitieven meer van elkaar dan je misschien zult denken. Onze collega’s en buongustai van Favorflav leggen uit.

Als wij denken aan een zomerse cocktail denken we aan een bruisende Aperol Spritz, maar ook aan een klassieke Negroni met stijl gemaakt met gin, vermout én Campari. Ondanks dat Aperol en Campari vooral een bitterzoete smaak geven aan de cocktails kun je de een beter niet in plaats van de ander gebruiken. Want verschillen doen ze namelijk wel degelijk.

De herkomst

Aperol is bedacht door de broers Luigi en Silvio in 1919 in het Italiaanse stadje Padua in het oosten van het land. Campari was heel wat jaren eerder, zo’n 59, en is bedacht door Gaspare Campari in Milaan.

De kleur

De hoofdingrediënten voor de Italiaanse cocktails zul je altijd herkennen aan de feloranje kleur. Toch is er een verschil. Aperol is namelijk meer oranje gekleurd en Campari net even wat roder. Hoe de twee aan de kleur komen blijf tot op heden een van de best bewaarde geheimen van het familierecept…

De smaak

Wat betreft de smaak zijn de twee ook goed van elkaar te onderscheiden. Allebei bitterzoet, te danken aan de sinaasappel, maar Aperol toch een net even iets zoeter dan Campari. Campari is dus bitterder en heeft ook meer de smaak van onder andere rabarber, bessen en een mysterieuze blend van kruiden.

Het alcoholpercentage

Aperol heeft een alcoholpercentage tussen de 11 en 15 procent en Campari een percentage tussen de 20,5 en 28,5, afhankelijk van het land waar je de drank koopt. In Nederland is het alcoholpercentage van Aperol 11 procent en van Campari 25. Best een verschil dus.

Bron: Favorflav