Automuseum in Italië: duik in de vallei van de mooiste automerken ter wereld

Auto’s, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik heb de Dakar gereden, een slipcursus gedaan en het liefst rijd ik lange stukken met iets teveel plankgas. Nu is het altijd mijn droom geweest om in een Ferrari te rijden en dit extravagante automerk vind je in de Terra dei Motori in Emilia-Romagna. Als je denkt dat auto’s saai zijn, think again: de Italianen hebben het tot een kunst verheven.

De wereldberoemde Italiaanse auto-industrie vind je dus in de Terra dei Motori, land van motoren, die van Parma tot Rimini loopt. Alle luxe auto- en motormerken zijn hier gevestigd. Denk aan Ferrari, Maserati, Ducati en Lamborghini. Gaat jouw hart hier al sneller van kloppen? Je kunt in deze regio internationale racebanen, privécollecties en musea verkennen. De meeste hotspots liggen tussen Bologna, Modena, Cento en Argenta. Hier moet je zijn.

Automuseum in de Terra dei Motori Italië

Museo Enzo Ferrari

Een van ’s werelds meest bekende automerken is sowieso Ferrari. In het Museo Enzo Ferrari bezoek je het voormalige huis van dit auto-genie en duik je in zijn leven en de geschiedenis van het automerk. De architectuur van het gebouw rond het huis is al net zo bijzonder als het verhaal zelf. Het dak heeft een gele motorkap, een knipoog naar de Ferrari-auto.

Museo Tazio Nuvolari

Tazio Nuvolari was de Max Verstappen van Italië en zelfs nu nog wordt hij als een van ’s werelds beste coureurs gezien. Ferdinand Porsche heeft hem ooit omschreven als de grootste coureur van het verleden, het heden en de toekomst. Het Museo Tazio Nuvolari is helemaal gewijd aan deze sportheld en het museum vind je op een bijzondere locatie, namelijk een voormalig klooster.

Lamborghini fabriek en automuseum

Tussen Bologna en Modena vind je de Lamborghini-fabriek en -museum. Leuk weetje: voordat Ferruccio Lamborghini met Ferrari ging concurreren door supersnelle auto’s te maken, was hij gewoon een simpele ontwerper van tractoren. Dat heeft goed uitgepakt, want nu kost de meest goedkope Lamborghini zo’n drie ton. In de fabriek is te zien waarom er zo’n prijskaartje hangt aan deze luxe auto. Alle onderdelen worden met de hand gemaakt en iedere medewerker heeft zijn eigen specialiteit. Slechts één robotarm wordt gebruikt in de fabriek, de rest wordt allemaal door mensen gedaan en dat tot in het kleinste detail. In de fabriek zie zelf je hoe dat in z’n werk gaat.

Zelf rijden in een Ferrari

Je hebt het historische museum over Ferrari, Museo Enzo Ferrari, maar je hebt ook een museum dat zich richt op de toekomst van het merk, en waar je zelf in zo’n racemonster kunt rijden. Bij het Ferrari Museum in Maranello kun je een proefrit maken in een Ferrari California en het echte F1-gevoel bereiken tijdens een simulator-ervaring. Er worden ook speciale evenementen gehouden zoals een tour voor kinderen of een Ferrari-dag inclusief tweegangendiner met wijnarrangement.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Musei Ferrari (@museiferrari)

Voel je een F1 coureur

Als je een Formule 1-fan bent, kun je Autodromo di Modena niet overslaan. Dit is een van de vier beste internationale circuits van Emilia-Romagna, waar je zelf op het circuit kunt rijden of meerijden met een professional in een raceauto. Bijzonder aan Autodromo di Modena is dat dit een groen circuit is en dat ze werken aan het terugdringen van de broeikasgassen in de autosport. Je kunt hier een Ferrari 458 challenge doen waarbij je snelheden aantikt van 300 kilometer per uur, als je durft. Zo’n ervaring is niet goedkoop, zo’n €800, maar wel een droom voor echte Formule 1-fans.

Umberto Panini Motor Museum

Verwacht hier (helaas) geen broodjesmuseum, maar wel een privécollectie van de mooiste Maserati’s. Deze wordt ook wel de Panini Collection genoemd en staat bekend om een van de meest grote collectie aan Maserati’s. De stad Modena heeft Umberto Panini, een steenrijke man van voetbalplaatjes, overtuigd om de collectie in het geheel te kopen zodat deze in Modena kon blijven. Je vindt hier vintage Maserati auto’s, historische racewagens en motoren. Je kunt de collectie gratis bewonderen.