7 bijgelovige rampen die je kunt veroorzaken tijdens een Italiaans diner

Superstizione; of je er nu in gelooft of niet, aan tafel in Italië wil je het lot niet tarten door een van deze dingen te doen. Naast bijgeloof in het dagelijks leven is er ook genoeg gevaarlijks om specifiek te doen bij het eten. Zo voorkom je een rampzalig diner.

Bijgeloof aan tafel

1. Drank achterstevoren inschenken

Vroeger, toen de Italianen nog heel gemeen waren, konden ze elkaar nog weleens vergiftigen. Daarom mag je nooit en te nimmer iemand wat te drinken inschenken op een manier dat ze het niet kunnen zien. Je zou er zomaar eens iets ongewensts bij kunnen gieten.

2. Proosten zonder nadenken

Het glas heffen doe je alleen als hij gevuld is, niet met water, alleen met alcohol. Daarbij moet je iemand aankijken (dat weten we hier heus ook wel) en nooit de armen kruisen met iemand anders aan tafel. Doe je dat wel, dan is het hommeles met je karma.

3. Zout aangeven

Flauwe hap? Waag het niet om iemand een zoutvaatje aan te geven. Weigeren hoeft ook weer niet, maar zet het zoutvaatje eerst neer en laat de ander het zelf oppakken. Zout mag je ook niet knoeien, want dat brengt ongeluk. Je zet het wel weer recht als je een portie zout over je schouder gooit die dan weer geluk brengt.

4. Brood op z’n kop leggen

Brood moet altijd rechtop, want brood is het symbool van leven. Op z’n kop betekent malheur. Hetzelfde geldt voor een mes erin steken, maar dat vind ik sowieso vrij barbaars.

5. Je bestek kruislings leggen

Simpelweg een grove belediging voor het religieuze kruissymbool en daarmee garantie voor onheil.

6. De tafel voor 13 man dekken

Het Laatste Avondmaal blijkt een traumatische ervaring, want al is het nummer 13 geen ongeluksgetal in Italië, is zo veel man aan één tafel wel ongelukkig. Het zou zomaar eens je laatste keer kunnen worden. Je mag ‘m wel dekken voor een persoon meer en net doen alsof er iemand mist.

7. Wijn knoeien zonder het achter je oor te smeren

Ja, je mag knoeien, maar alleen als je daarna je vinger door de wijn op tafel haalt en het achter je oor smeert. Dat brengt namelijk geluk. Weet je ook weer wat je te doen staat als je per ongeluk een van bovenstaande overtredingen begaat.