De 9 grootste blunders die je in Italië kunt maken

Natuurlijk is reizen in Italië makkelijk en heerlijk, maar er zijn best wat ongeschreven regels en codes die je zomaar kunt overtreden. We proberen je voor de grootste valkuilen te behoeden.

1.  Pasta snijden

En al helemaal niet je spaghetti. Gewoon draaien met je vork en afhappen die handel. Of, vooruit, op je vork laten glijden. Maar snijden: mai!

2.  Om ketchup vragen

Vooruit, bij een frietje mag het, maar op je pizza of, oh gruwel, op je pasta? Vloeken in de kerk is minder erg.

3.  Ananas op je pizza

Of andere semi-exotische variaties. Italianen houden waar het eten betreft behoorlijk van de klassieke manieren. Met vruchten strooien verraadt meteen dat je geen vera Italiana bent.

4.  Kaas bij vis vragen

Een beetje Parmezaanse kaas over je tomatensaus is natuurlijk prima, maar eet je een pasta di mare en je vraagt om wat kaas, dan gruwelt de chef.

5.  Brood in olijfolie dopen

Ik moet zeggen dat ik me van geen kwaad bewust was tot het moment dat ik dit stuk schreef, maar blijkbaar is het een faux pas om je brood in de olie (met een beetje zout: zaaalig) te dopen. Brood gebruik je om het restje saus aan het einde van je maaltijd van je bord te vegen. En dat zou ik dan weer nooit doen.

6.  In een koffiebar zitten en wachten tot je bediend wordt

In een koffiebar is het usance dat je ‘al bar’ bestelt, betaalt en wacht op je drankje. Wil je je inner Italiaan oproepen, dan blijf je aan de bar staan en werp je die koffie in een soepele beweging naar binnen. Wil je even uitpuffen aan een tafeltje, dan neem je óf zelf je drankje mee daarnaartoe óf je vraagt netjes of de barman/vrouw het straks komt brengen.

7.  Dronken worden

Alcohol drinken is helemaal prima; een aperitiefje bestellen om 11:00 uur ’s ochtends vindt niemand raar, maar veel drinken en dronken worden, dat is de nachtmerrie aller Italianen.

8.  Onbedekt de kerk in

Je zal er misschien niet om worden uitgestuurd, maar met de nek aangekeken, dat dan weer wel. Te bloot gekleed en op slippers een kerkje in wandelen getuigt van weinig respect. Sowieso kan het de Italianen beter bekoren als je je niet kleedt als een toerist.

9.  Hun handgebaren nadoen

Italianen praten met hun stem en onderstrepen het met hun handen. Ga alsjeblieft niet ook dramatisch met je wijs- en middelvinger tegen elkaar en je mondhoeken naar beneden ‘ma dai’ mompelend een potje stampij maken. Ze zullen je uitlachen.