Zelf een goed strand vinden in de buurt? Gebruik de Blauwe Vlag

Blauwe vlag strand in Italië

In Nederland zijn we gezegend met brede zandstranden langs de hele kust en zit je altijd wel goed als je gewoon rechtdoor richting de zee navigeert. In Italië, dat natuurlijk iets meer kilometertjes kustlijn heeft, varieert het nogal wat je aantreft als je die random weg rechtdoor pakt. Je kunt simpelweg niet overal een duik nemen en het water laat ook nog weleens te wensen over. Met deze online tool voorkom je dat je op een klif, ongewenst kiezelstrand of een vuilnisbelt belandt.

Strand met Blauwe Vlag

Ik schreef al eens eerder over de nieuwe blauwe vlaggetjes in Italië: deze stranden horen sinds dit jaar bij de betere bakplekken van het land. Blue Flag is een organisatie die wereldwijd actief is en een internationaal keurmerk afgeeft aan stranden die door de keuring komen. Op basis van groene criteria kennen ze de blauwe vlag wel of niet toe. Waar zo’n strand aan moet voldoen:

  • Het zwemwater is van uitstekende kwaliteit
  • Het strand wordt schoongehouden
  • Er zijn genoeg toiletten en vuilnisbakken
  • Er zijn reddingsmaterialen en een EHBO-post aanwezig
  • Er worden voorlichtingsactiviteiten ter bescherming van zee, strand en duinen georganiseerd

Kiezel- of zandstrand

Op een strand met een Blauwe Vlag weet je dus dat je zonder zorgen je handdoekje kunt leggen. En al opereert Blue Flag dus over de hele wereld, vind ik het in Italië persoonlijk dus nóg handiger om de tool te gebruiken, omdat je zo zeker weet dat je op een goed bereikbaar strand belandt waar je geen onaangename verrassingen staan te wachten. En dat is dus wel zo handig als je een dagtripje maakt en je vrije tijd kostbaar is.

Op de website van Blue Flag vind je een handige kaart met alle blauwe stipjes, waarop je ook nog speciale wensen kunt filteren. Op kiezel of zand bijvoorbeeld, wat ik best belangrijk vind. En op of het strand bereikbaar is voor mensen met een beperking. Nu heb ik die niet per se, maar ik ging eens op de bonnefooi naar een werkelijk waar práchtig strand in Toscane, maar moest daarvoor wel een rots afdalen waar de trap onderaan ook ineens ophield te bestaan. Met hoogtevrees. Enfin. Nog meer opties: als je eens even lekker in je nakie wilt flaneren. Dan moet ik je wel vast teleurstellen, want ik heb even voor je gecheckt of er naaktstranden in Italië zijn met vlag, maar die zijn er niet. Dat wordt dus toch van de rotsen klauteren in je adamskostuum.