Met vlag en wimpel: dit zijn de beste stranden van Italië

beste stranden italie

Aan de schoenmaat van Italië zou je denken dat je wel kunt aflezen wat ’t in huis heeft, maar van de dik 7.500 kilometer lange kustlijn is er maar een kwart van de stranden goed genoeg om een Bandiera Blù te verdienen. Gelukkig zijn dat nog altijd 458 stuks, en zijn er twee regio’s overduidelijk de beste leerlingen van de klas. Ik praat je bij over de nieuwste blauwe vlaggetjes van Italië, oftewel: de nieuwste stranden van het land met het mooiste water dat je je bedenken kunt.

Even over die Bandiere Blù

De Rijkswaterstaatachtige organisatie Blue Flag (opereert ook buiten Italië) heeft als doel om duurzaamheid binnen toerisme te promoten. Zijn stranden minstens vier jaar schoon en voldoen ze aan de groene regels, dan krijgen ze een blauw vlaggetje als beloning. En wat betekent dat voor jou? Helder en zuiver zeewater. Dat een archipel eilanden zoals hieronder of een specifiek stukje strand ingeklemd tussen beroemde strandbestemmingen al sinds 1987 zit te wachten op zo’n vlag, vind ik ronduit sneu. Maar gelukkig deel ik de certificaten niet uit, want blijkbaar ging er voorheen nog iets niet goed en nu wel. Komen ze.

De nieuwe beste stranden van Italië

Laigueglia & Sori in Liguria

We beginnen bijna in Frankrijk, waar Borgo Più Bello Laigueglia een pluim kreeg voor z’n langgerekte en makkelijk bereikbare zandstrand. Op kiezelworp afstand – erg hard gooien, maar wel in dezelfde regio – vind je de volgende blauwe vlag voor Sori. Hier heb je het voor het kiezen of je voor kiezelstrand, zandstrand of rotsstrand gaat en leg je je handdoekje verschrikkelijk strategisch tussen Genua en Portofino neer.

Gatteo a Mare in Emilia-Romagna

Dit vind ik dus sneu. Gatteo a Mare ligt helemaal klem tussen de beroemde stroken zandstrand aan de Adriatische Kust à la Rimini. Ik weet niet waarom Gatteo straf had, maar gelukkig mag ie zich inmiddels ook aansluiten bij de blauw gevlagden.

Porto San Giorgio in Le Marche

En dit is dan weer wel leuk: Porto San Giorgo is een stokoud strand en was ooit helemaal booming, maar bereikte nooit de status van strandbestemming Rimini. Het is er dus geen ontplofte bende, maar gemoedelijk, charmant en het strand zelf mag nu ook weer meedoen.

Ortebello in Toscane

Even een hopje terug naar de andere kust, naar het Toscaanse stadje Ortebello dat heel maf op een schiereiland ligt, omsloten door twee landengten. Dat heeft wel een bijzonder natuurgebied met zeldzame dieren en planten doen ontstaan, en op die buitenste stroken land liggen zandstranden met heerlijk rustig water.

Termoli in Molise

Terug naar de Adriatische Zee. Termoli is een móóói, gemoedelijk, kleurrijk vissersdorpje in de regio die de gemiddelde toerist niet weet op te noemen. Het strand ligt direct onder de stadswal, in een afgesloten baaitje met een zandstrand van het formaat van een camping. Bereid je voor op een roadtrip, want vanaf Termoli kun je de veerboot pakken naar het volgende strand.

Tremiti, Vieste, Gallipoli & Leporano in Puglia

De stranden van de Tremiti-archipel mogen namelijk ook de vlag uithangen. Met vijf eilanden ben je wel even bezig, maar daarna moet je door: de veerboot naar Vieste wacht. Die witte kustplaats in Puglia torent hoog boven de azuurblauwe zee uit en heeft naast strand ook nog middeleeuwse minigangetjes te bieden. Ook Gallipoli en Leporano mogen zich bij de blauwe vlaggen aansluiten.

San Mauro Cilento in Campania

De Cilento ligt in de schaduw van de Amalfikust, maar barst van de blauwe vlaggen. San Mauro Cilento mag zich met z’n zandstrand en heldere water bij dat rijtje voegen.

Catanzaro & Rocca Imperiale in Calabria

Hoofdstad Catanzaro boft met z’n stukje Lido, dat zich nu ook al vier jaar netjes aan de regels houdt. Rocca Imperiale ligt zeg maar in het stukje van de laars waar je iemand zou kietelen en kijkt vanaf een afstandje uit over de Ionische Zee én z’n eigen zandstrand met vlag.

Regio’s met de beste stranden

Valt je iets op? Juistem, Puglia is goed bezig. Dat is die beste leerling van de klas. Samen met Ligurië, want die had er al een hele hoop. Ga je dus op de bonnefooi richting het strand, dan weet je dat je in Puglia en in Ligurië niets te klagen zult krijgen. Toscane, Calabria en Campania delen een derde plek. Zelf op strandinspectie? Alle stranden met een Bandiera Blù vind je hier.