Met vlag en wimpel: dit zijn de beste stranden van Italië

beste stranden italie

Aan de schoenmaat van Italië zou je denken dat je wel kunt aflezen wat ’t in huis heeft, maar van de dik 7.500 kilometer lange kustlijn is er maar een kwart van de stranden goed genoeg om een Bandiera Blù te verdienen. Gelukkig zijn dat nog altijd 485 stuks, en is er één regio overduidelijk de beste leerling van de klas. Ik praat je bij over de nieuwste blauwe vlaggetjes van Italië, oftewel: de nieuwste stranden van het land met het mooiste water dat je je bedenken kunt.

Even over die Bandiere Blù

De Rijkswaterstaatachtige organisatie Blue Flag (opereert ook buiten Italië) heeft als doel om duurzaamheid binnen toerisme te promoten. Zijn stranden minstens vier jaar schoon en voldoen ze aan de groene regels, dan krijgen ze een blauw vlaggetje als beloning. Zo komen er elk jaar nieuwe bij, maar gaan er ook stranden af als ze niet meer aan de eisen voldoen.

En wat betekent dat voor jou? Helder en zuiver zeewater. Dat er door brede, beroemde zandstranden ingeklemde stukjes kust zijn die al jaren wachten op zo’n vlaggetje, vind ik ronduit sneu. Maar gelukkig deel ik de certificaten niet uit, want blijkbaar ging er voorheen nog iets niet goed en nu wel. Komen ze.

De nieuwe beste stranden van Italië

Borgio Verezzi & Recco in Ligurië

Ligurië verloor twee stuks dit jaar, maar blijft koploper in beste stranden. De regio kreeg er namelijk ook twee nieuwkomers bij. De lange zandstranden van Borgio Verezzi aan de Bloemenrivièra en Recco, op kiezelworp afstand – erg hard gooien – van Genua. Daar kun je surfen, in de baai die Golfo Paradiso wordt genoemd.

Lecce, Manduria & Patù in Puglia

Het strand van Margherita di Savoia is niet langer voorzien van Blauwe Vlag, maar er zijn wel drie nieuwe stranden in Puglia die de bandiera binnen hebben. Lecce is niet alleen leuk als citytrip, maar ook het strand iets verderop is wel wat; de zandstranden worden er ook wel verkocht als ‘Het Caribisch gebied van Salento’. Ook zijn de brede stranden bij Manduria aan de andere kant van de hak zo blauw als het heldere water, evenals de stranden aan de grillige kustlijn van Patù in het onderste puntje van Puglia.

Cellole in Campania

Denk je strand in Campanië, dan denk je aan Amalfi en de Cilento. Maar in het noordelijkste puntje, nog boven Napels, mag het strand bij Cellole er nu ook zijn.

Parghelia in Calabria

Dit vind ik maar sneu. Parghelia ligt helemaal klem tussen de beroemde baaien van de Kust van de Goden. Ik weet niet waarom Parghelia straf had, maar gelukkig mag-ie zich inmiddels ook aansluiten bij de blauw gevlagden.

Porto Sant’Elpidio in Le Marche

Vorig jaar voegde het nabijgelegen Porto San Giorgio (dat ooit vergane glorie was maar gelukkig dus wel een lekker strand heeft) zich bij de Blauwe Vlaggen, nu is het zandstrand met palmbomen en boulevard van Porto Sant’Elpidio aan de beurt.

Tenno & Vallelaghi in Trentino-Alto Adige

Twee nieuwkomers aan de oevers van noordelijke meren: Tenno ligt aan het bergmeer van Tenno, een ietsiepietsie boven het Gardameer. Nog noordelijker ligt Vallelaghi. Alle stranden in deze regio liggen overigens in het Trentino-gedeelte, nul in Alto Adige.

Ortona in Abruzzo

Zo ongeveer precies in het midden van de kustlijn van de Abruzzen, in het hart van de Costa dei Trabocchi waar je de typische houten vissershutten in zee vindt. Ten noorden van de stad zijn de stranden wat rustiger, ten zuiden zijn ze ingericht op het toerisme.

Letojanni, Taormina & Scicli in Sicilië

Het gehalte Blauwe Vlaggen op Sicilië valt behoorlijk tegen voor zo’n groot eiland omringd door zee, vind ik. Wel drie nieuwe beste stranden: zowel het stadsstrand bij Taormina als het íets noordelijker gelegen Letojjani wat eerder Fins dan Italiaans klinkt hebben een Bandiera Blù. Ook de kust bij Scicli is beloond met een vlaggetje.

Regio’s met de beste stranden

Ligurië is dus de beste leerling van de klas, gevolgd door Puglia. Ga je dus op de bonnefooi richting het strand, dan weet je dat je in deze regio’s niets te klagen zult krijgen. Maar het onontdekte Calabrië biedt stiekem ook behoorlijk wat perspectief. In volgorde per regio: zoveel blauwe vlaggen heeft elk stukje Italië. En ja, ook binnenland telt dus mee, want meren.

 1. Ligurië (34)
 2. Puglia (24)
 3. Campania & Calabria (20)
 4. Le Marche (19)
 5. Abruzzo & Sardinië (15)
 6. Sicilië (14)
 7. Trentino-Alto Adige (12)
 8. Lazio (10)
 9. Emilia-Romagna & Veneto (9)
 10. Lombardia (3)
 11. Friuli-Venezia Giulia & Molise (2)

Zelf op strandinspectie? Alle stranden met een Bandiera Blù vind je hier.