‘Cacio e pepe’ udon-noedels met sojadooier

Meike Krüger schreef een boek met een ‘ingrediënt’ dat we delen als lievelings in de hoofdrol: koolhydraten. Want koolhydraten vormen het perfecte troosteten. Daarnaast is er volgens haar de afgelopen jaren een enorme hysterie rondom koolhydraten ontstaan, waarin veel overtuigingen en maar weinig kennis worden verspreid. En dat terwijl voedselwetenschappers het met elkaar eens zijn dat mensen koolhydraten nodig hebben. Amen. We delen een anti-traditioneel recept voor ‘cacio e pepe’ met een Aziatische draai uit Carbs Carbs Carbs.

“Mijn liefde voor pasta met kaas en peper is zo groot dat ik een trui met de tekst ‘cacio e pepe’ heb laten bedrukken. Dit is een cacio e pepe met een Aziatische twist voor al mijn yolkporn-vrienden (maar laat die dooier gerust achterwege als je daar niet van houdt).”

Recept voor ‘Cacio e pepe’ udon-noedels

Ingrediënten

Carbs Carbs Carbs, Meike Krüger – € 32,99

Bereidingstijd 10 minuten – wachttijd (voor de dooiers) 4 uur

  • 4 in sojasaus gepekelde eidooiers (zie p. 182 van Carbs Carbs Carbs)
  • 1 el Sichuan-peperkorrels
  • 800 g voorgekookte udon-noedels
  • 200 g geraspte kaas (belegen of jong belegen)
  • 2 tl furikake
  • 20 g bieslook, in fijne ringen
  • 2 tl crispy chili-olie

Bereiding

1. Maak als je dat nog niet hebt gedaan de gepekelde eidooiers volgens het recept op pagina 182.

2. Rooster in een droge koekenpan de Sichuan-peperkorrels totdat ze beginnen te geuren. Haal de pan van het vuur en kneus de peperkorrels in een vijzel. Zet opzij.

3. Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de udon-noedels in zo’n 2 minuten verder gaar.

4. Doe intussen de gekneusde peperkorrels in een ruime, liefst roestvrijstalen kom met 1⁄3 van de kaas. Schep een pollepel kookwater uit de pan in de kom en roer tot een romig geheel.

5. Giet de noedels af en bewaar daarbij het kookwater. Meng de loeihete noedels direct met het kaasmengsel. Doe de kaasnoedels dan opnieuw in de pan en zet op heel laag vuur. Voeg de rest van de kaas en 2 eetlepels kookvocht toe en roer continu tot er een romige saus ontstaat. Voeg indien nodig nog enkele eetlepels kookvocht toe.

6. Als de kaassaus goed om de noedels heen zit, kun je de pasta over de borden verdelen. Bestrooi met de furikake en de bieslook. Druppel er wat van de chili-olie overheen en leg in het midden een gepekelde eidooier. Dien meteen op.