Caffè Giacosa: de bar waar de negroni ontstond is heropend

Caffe Giacosa

Mijn absolute drankkeuze numero uno is wijn. Maar de afgelopen maanden kreeg hij in Florence een concurrent: de negroni. Een levensgevaarlijke hobby, want met drie stuks alcohol en geen drupje van iets anders drink je deze briljante cocktail maar beter niet de hele avond lang. Alsof ik behoed werd voor m’n eigen ondergang besloot de bakermat van de negroni z’n rentree te maken nét na mijn vertrek: Caffè Giacosa.

Het ontstaan van de negroni

Het originele Caffè Giacosa werd in 1860 opgericht door twee broers in de opkomende straat Via Tuornabuoni en werd al gauw een pitstop voor een eclectische mix van interessant volk. Strategisch gelegen tussen een gentlemen’s club en een luxe hotel maakte ook een stel dandies daar deel van uit, waaronder Graaf Cammillo Luigi Manfredo Maria Negroni.

In 1919 heette de bar eventjes Caffè Casoni, en als vaste barhanger vroeg graaf Negroni barman Fosco Scarselli om eens stiekem de rode vermout en Campari in z’n Americano niet af te toppen met sodawater, maar met gin. Scarselli besloot zelf de citroen te vervangen voor sinaasappelschil en zo geschiedde. De negroni is vandaag de dag een van de bekendste cocktails wereldwijd en heeft een vaste plek op elke aperitivo-kaart.

In de jaren daarop werd het pand overgenomen door designer Roberto Cavalli, die er zijn flagship store naast had in de inmiddels beroemde winkelstraat. Cavalli sloot in 2017 echter z’n zaak, en daarmee ook de bar. Maar wat is Florence nu zonder z’n meest iconische bar? Juistem, dus die is weer open nu. Aan de overkant van de straat weliswaar, maar Giacosa 1815 is terug met alle vervlogen allure van toen.

Caffè Giacosa 1815

Gruppo Valenza nam het voortouw en liet architecten en interieurontwerpers Paolo Becagli en Alessandro Interlando los op oude foto’s om de elegantie van de historische bar terug te toveren op de nieuwe locatie. Parketvloeren, gewelfde plafonds, klassieke houten lambrisering, ronde tafels geaderd in goud en groen en bankjes met fluwelen patronen trekken inmiddels alweer nieuwsgierige Italianen aan, die bediend worden door personeel in chique gilets. Het menu draait er om de aperitivo, met een ‘Giacosa Negroni’ van Porter’s Classic Gin, Mancino Vermout and Campari rond een groot ijsblok met de letter G erin gedrukt als sterspeler.

‘Misschien moeten we terugkijken om vooruit te komen,’ las ik ergens, en dat vind ik mooi gezegd. Caffè Giacoso belooft met historie iets voor de toekomst van de stad Florence. Ik weet wel waar ik mijn negroni de volgende keer drink.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @giacosa_1815

Giacosa 1815 – Via della Spada 15R, Florence