Op z’n Nederlands: de mooiste fietsroutes in Zuid-Tirol

Je bent Nederlander of niet. Fietsen is ons met de paplepel ingegoten en op vakantie nemen we het liefst de fiets mee, of huren we er eentje. Zuid-Tirol is de perfecte plek om op z’n Hollands te ontdekken, met meer dan 600 kilometer aan dal-fietspaden en 1.900 kilometer aan mountainbike trails. Doe een wedstrijdje wie het snelst een berg op kan, of pak het rustiger aan en fiets langs de wijnhuizen met proeverij tussendoor.

5 fietsroutes in Zuid-Tirol

Sellaronda voor wielrenners

Zuid-Tirol en Alta Badia zijn geliefd onder wielrenners in Italië en in het buitenland. Giro D’Italia, Maratona dles Dolomites of Transalp doen misschien een belletje bij je rinkelen. Als je houdt van avontuur, met spannende haarspeldbochten en hoge Dolomietenpassen, dan is de fietstocht door de Giau pass van bijna 77 kilometer een aanrader. Deze tocht is wel alleen voor gevorderde fietsers. Hoewel het een hele klim is, zijn de vergezichten het allemaal waard.

Op 16 september wordt er speciaal voor wielrenners de Sellaronde Bike Day georganiseerd. Op die dag zijn de wegen rondom de bekende Sellaronda van 8.30 uur tot 16.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De tocht is zo’n 53 kilometer en je mag gratis deelnemen.

Fietsen door de wijnregio

In Zuid-Tirol vind je de Alto Adige Wine Road, dit is de oudste wijnroute van Italië. Deze bestaat uit vier verschillende fietsroutes die je allemaal meenemen door het schilderachtige landschap. Ze slingeren langs de Adige rivier, door boomgaarden en valleien. Langs de route vind je kastelen met wijnkelders en de mogelijkheid om de wijnen te proeven. Pinot blanc, sauvignon, pinot noir, merlot en cabernet hebben allemaal een lange geschiedenis van teelt in de Alto Adige. Gelukkig hebben al deze fietsroutes geen uitdagende hellingen en hebben de wijnkelders genoeg plek om tussendoor te relaxen.

Op de mountainbike

Als je meer een avontuurlijke fietser bent, pak dan de drielanden Enduro Trails. Fiets met de mountainbike door de alpenweiden met bergmeren en de mooiste uitzichten. De afdalingen zijn spannend, meer dan duizend meter naar beneden in één keer. De temperaturen in de Passo di Resia zijn niet te heet, zelfs niet in de zomer. Krijg je het toch een beetje warm van al die afdalingen? Neem dan een duik in Lago di Resia.

Fietsen langs het spoor

Duik de geschiedenis van Italië in met deze 27 kilometer lange ‘Old Val di Fiemme’ fietsroute. Met deze tocht volg je de weg van de eerste spoorlijn van Italië die gebouwd is tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tocht begint in het plaatsje Ora en loopt naar de stad Predazzo. De trail is in goede staat en makkelijk te fietsen. De fietstocht neemt je mee door historische dorpjes en het pinot noir-hart van Pinzon. Iedere donderdag wordt er een speciale wijnproeverij georganiseerd waarbij je op de fiets langs verschillende wijnhuizen gaat, inclusief een gids die meer vertelt over de omgeving. Saluti!

Door de Dolomieten

In Val d’Ega, in de Dolomieten, vind je twee van de meest beroemde bergketens: de Catinaccio en Latemar massieven. Allebei staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als je de farm tour pakt, fiets je hier zo doorheen. Deze fietstocht is 26 kilometer en toegankelijk voor iedereen. Geen uitdagende passages, maar een bospad waar je makkelijk overheen fietst. Hoewel de route dus makkelijk is, zijn de uitzichten over de bergketens misschien wel de mooiste die je ooit hebt gezien.