Frittata Romana gevuld met ricotta en parmezaan

Da Katie & Giancarlo Caldesi

“Wij eten deze frittata vaak als indrukwekkend ontbijt of vlugge lunch, met een paar plakjes gekruide tomaat en een plukje peterselie of basilicum. Zachte kruiden, courgette, tomaten uit de oven of gekookte doperwten of spinazie zijn perfect door de ricotta, als luchtige schuimvulling in de omelet,” aldus Katie en Gianluca Caldesi. We delen een recept uit Eten in Italië – Recepten uit Rome, een nieuw te verschijnen kookboek dat de keuken van Rome binnenstebuiten keert en er het allerlekkerste uithaalt.

Ingrediënten

Recepten uit Rome – € 25,99

Voor 2 frittate of 4 antipasti

 • 25 g gezouten boter
 • 4 eieren
 • 2 volle el fijngeraspte parmezaan
 • zout en zwarte peper uit de molen

Voor de vulling

 • 100 g ricotta
 • 2 volle el fijngeraspte parmezaan
 • 3 volle el gekookte gesneden groenten, of 1 el fijngehakte zachte kruiden
 • zout en zwarte peper uit de molen

Bereiding

 1. Verhit de oven tot 180 °C (gasstand 6) en begin met het ma­ken van de basis van de frittata. Smelt de helft van de boter in een speciale omeletpan of koekenpan van 15–20 cm met antiaanbaklaag op matig vuur tot hij schuimt.
 2. Kluts twee van de eieren in een kom met 1 eetlepel van de parmezaan en een snuf peper en zout. Giet het ei in de pan en bak de omelet tot hij net gestold is; er moet nog maar een heel klein beetje vloeibaar ei zichtbaar zijn.
 3. Roer terwijl de frittata in de pan ligt alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Spreid de helft van de vulling in het midden van de frittata uit en klap hem met een spatel dubbel om er een halvemaan van te maken en de vulling in te pakken.
 4. Leg de omelet nu op een hittebestendig bord en zet hem ongeveer 5 minuten in de oven, of tot het ei volledig gestold is.
 5. Maak de volgende frittata intussen op dezelfde wijze met de rest van de ingrediënten. Schuif de omeletten voorzichtig van de borden (pas op, de borden zijn heet!) en snijd ze aan.Voor een meer substantiële maaltijd kun je er verse of Tomaten uit de oven (zie blz. 45) en Warme farrosalade (zie blz. 33) of knapperig brood bij geven.

Fotografie: Helen Cathcart