Giacomo Casanova: de grootste vrouwenverslinder ter wereld

De Italianen staan ook wel bekend als de beste versierders ter wereld en de grootste vrouwenverslinder aller tijden is de Italiaanse Giacomo Casanova. Zijn achternaam is zelfs een begrip geworden. Maar wie is deze wereldbekende rokkenjager nu eigenlijk?

Er is veel over deze versierder geschreven, maar zelf heeft hij ook een boek over zijn leven geschreven. Of liever gezegd: een twaalfdelige serie over al zijn avonturen: Histoire de ma Vie. Zijn vrouwelijke veroveringen komen erin voor, zijn oplichterij en zijn ontsnapping uit de gevangenis.

Giacomo Casanova

Het begon allemaal in 1725 toen ’s werelds grootste rokkenjager werd geboren in Venetië. Zijn moeder was een bloedmooie en bekende actrice, Zanetta Farussi, en over zijn biologische vader gaan nogal wat verhalen rond. Zo kan het de prins van Wales zijn geweest of de graaf Michele Grimani, terwijl Gaetano Casanova eigenlijk de man was van Zanetta. Die wilde haren heeft hij dus niet van een vreemde.

Dat Casanova al een pientere jongen was, blijkt uit het feit dat hij op twaalfjarige leeftijd al ging studeren in Padua. Op zestienjarige leeftijd rondde hij maar liefst twee studies af, rechten en klassieke talen, en ging hij weer terug naar Venetië om bij de kerk te werken. Omdat hij van eenvoudige komaf was, was dat de enige manier om op te klimmen binnen de elitaire kringen van Venetië. Deze carrière duurde alleen niet lang omdat de tiener toen al een onstilbare lust had voor vrouwen en hij het zelfs op de vrome nonnen gemunt had. De nonnen waren zeker geen heilige Maria’s en een van Casanova’s grootste liefdes blijkt een kloosterzuster te zijn geweest, die schuilgaat onder de naam M.M. in zijn memories. De jonge Casanova werd dus verbannen uit de kerk en werd naar het leger van Rome gestuurd.

Dit vond Casanova natuurlijk maar saai en ook daar maakte hij het te bont door schulden te maken met het gokken. Hij ging weer terug naar Venetië om dit keer straatmuzikant te worden. Noem het geluk, of misschien het lot, maar op een dag viel een man neer op straat door een hartaanval. Casanova besloot om deze man te helpen en week geen moment van zijn zijde. Deze bleek Matteo Bragadin te zijn. Een man met geld en een van de oudste en adellijkste families van Venetië.

De elite van Venetië

Casanova bleef voor de oude man zorgen en Matteo bood daarom aan om bij hem te komen wonen. Zo kreeg Casanova toegang tot de rijksten der rijken van Venetië. Een hechte vriendschap ontstond – of kwam dat doordat Bragadin alles voor de 21-jarige Casanova betaalde? Deze nieuwe vergaarde rijkdom kwam Casanova maar al te goed uit en het gokken liep hierdoor de spuigaten uit. Hij maakte veel schulden en ging achter alle mooie vrouwen uit de elitaire kringen aan. Het schijnt dat Casanova niet vies was van orgies, zo beschrijft hij dat hij ook een trio met twee zusjes heeft gehad.

De mannen uit de elitaire kringen kregen een beetje genoeg van de rokkenjager met gokverslaving en zo kwam het dat Casanova op 29-jarige leeftijd zonder pardon opgepakt werd en in de cel werd gegooid. De mooie Casanova was natuurlijk woest en was uit op wraak. Slim als hij was, maakte hij een gat in het plafond van zijn cel en liep hij na 15 maanden gevangen hebben gezeten, kalmpjes de gevangenis uit.

Op de vlucht door Europa

Hij sloeg op de vlucht en reisde zo heel Europa door, van Parijs tot aan Amsterdam. Maar een vos verleert zijn streken niet en zo maakte hij ook daar overal schulden en liet hij vele vrouwen met een gebroken hart achter. Maar met zijn gladde praatjes en mooie uiterlijk maakte hij ook vrienden met Mozart, Voltaire en Rousseau, zo staat geschreven in zijn memories. Na achttien jaar reizen begon hij het oude en vertrouwde Venetië te missen en toen hij bijna vijftig jaar werd, kreeg hij eindelijk toestemming om terug te keren naar zijn vaderland. Zijn wilde haren als casanova was hij verloren, maar zijn scherpe tong niet. Weer kreeg hij aan de stok met een edelman waardoor hij verbannen werd naar een kasteel in Bohemen, Tsjechië. Daar begon hij aan zijn memories, Histoire de ma Vie, waarin al zijn veroveringen en avonturen te lezen zijn.

Je hoeft gelukkig niet deze twaalf delen te lezen om wat dieper in het leven van Giacomo Casanova te duiken. Zo heeft Arthur Japin Een schitterend gebrek geschreven, met deze Italiaanse rokkenjager in de hoofdrol. Ook is in 2005 de film Casanova uitgebracht met Heath Ledger in de hoofdrol.