Elke maand een andere priester op je wc

Nieuw jaar, nieuwe jaarkalender. Als je de lol (of gewoon het nut) wel inziet van zo’n papieren exemplaar op de wc en je er nog geen hebt hangen, heb ik hierbij het antwoord voor je: de Calendario Romano, aka de ‘hot priests calendar’. Forgive me Father, for I was about to sin: het is dat ik thuis de priesters direct onbedoeld onder de douche zet, anders had de kalender er bij mij al gehangen.

Hot Priests Calendar

Zoals de bijnaam waarschijnlijk wel doet vermoeden staat er op het cultsouvenir elke maand een ander godvruchtig geschenk voor je klaar. Twaalf vrome mannen sieren de kalender in zwart-wit en allemaal hebben ze één overeenkomst: ze zijn ‘hot’. In ieder geval volgens de zestig gepasseerde Piero Pazzi, de fotograaf die de kalender al sinds 1992 maakt. Een naam hebben de heren niet, want priesters zijn tenslotte priesters, en geen producten van ijdelheid.

Overigens heeft fotograaf Pazzi in de jaren dat hij de kalender maakt wel hier en daar gesjoemeld. Zo legde hij eens per ongeluk een vastgoedmakelaar vast in zwarte tuniek en maakt hij zijn kiekjes niet alleen in Rome, maar ook in Sevilla tijdens Pasen. Elk jaar zet Pazzi er nieuwe vangsten op, al zijn een aantal publieksfavorieten voor herhaling vatbaar geweest.

Het verhaal van de Calendario Romano

Waarom Pazzi de kalender maakt? Inmiddels snap ik het wel, gezien de kalender in twintig jaar tijd een soort cultstatus heeft verkregen en in ongeveer elke kiosk en souvenirwinkel in Rome en Venetië ligt. Maar naast dat de fotograaf zelf katholiek is, is het hebbeding geen propaganda voor het Vaticaan in de vorm van mooie mannen. Al werd meneer Pazzi daar wel van beschuldigd, zei hij tegen The Guardian nooit benaderd noch bestraft te zijn geweest door een religieuze instelling. ‘Het is een smetteloos en eerlijk product dat simpelweg reclame maakt voor Rome en zijn meest sprekende symbool: de katholieke geestelijkheid,’ aldus Pazzi over zijn kalender die onbedoeld in het ondeugende hoekje belandde. Zijn intentie was om toeristen in Rome te informeren met nauwkeurige informatie over Vaticaanstad, met feiten en weetjes die ook op de kalender staan.

Je kunt natuurlijk guanciale, parmezaan of gedroogde paddenstoelen vervoeren vanuit Italië. Maar zo’n Calendario Romano is het overwegen ook waard voor mee naar huis. Naast hete priesters kun je er volgens Pazzi dus ook van leren, en de winst gaat naar een steungroep voor vrouwen en mannen die misbruikt zijn door religieuze en institutionele autoriteiten. Je hóeft er trouwens niet voor naar Italië: hij kan hier ook digitaal in je boodschappenmand.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door 이빈 (@ivin_0703)