Het andere Rome – dat niet in de boekjes staat

We gaan er gevoeglijk vanuit dat je als lezer van Italiamo toch minstens een keer in Rome bent geweest en daar de toeristische bingokaart hebt afgevinkt. Trevi-fonteinen, Colosseum, Spaanse Trappen, Borgo Egnazia en het Vaticaan. Deze bezienswaardigheden zou je van ons sowieso mogen skippen als je maar 24 uur Rome hebt.

Maar een beetje laarsganger wil meer. Ik mocht zes maanden in Rome verblijven en schuimde door straatjes en steegjes. Op voorwaarde dat je het alleen met leuke mensen deelt vertel ik het je.

Geheime tips om te doen in Rome

Garbatella

Je kent vast Testaccio, het Meatpacking District van Rome. Net als in haar New Yorkse evenknie waren hier de slachterijen gevestigd en verrijst de ene na de andere coole club. Zo high-end als in New York is het niet, maar cool en hip zeker. Afijn, maar als je iets verder afzakt naar Garbatella, dan kom je echt in een wijk waar je wonen wil. Wij vonden het omdat we op bedevaartstocht gingen naar alle locaties die Nanni Moretti opvoert in zijn film Caro Diario. Het is een beetje een dorp in de stad: groen, laag, parkjes en restaurants waar áls er al een toerist zit, diegene vermomd is als un vero iItaliano.

Gianicolo

Een van de zeven heuvels van Rome is hij helaas niet, die liggen namelijk allemaal aan de linkerover van de Tiber en Gianicolo ligt aan de rechterkant. Niet dat Gianicolo zich een buitenbeentje zal voelen; hij ligt heerlijk in het verlengde van het immer borrelende Trastevere en biedt het mooiste uitzicht over Rome. Bij een moment waar de wolken van het leven donker kleurden togen wij altijd ‘in Vespa’ naar Gianicolo. De problemen waren daarmee misschien niet meteen weg, ons gemoed was weer zonnig.

Monti

Aan de Via Giovanni Lanza mochten wij zes maanden resideren. Met ‘uitzicht’ (tussen aanhalingstekens want je ziet ‘m namelijk niet) op de Domus Aureus en een vlokje Colosseum leerden we hoe geluk voelt. De wijk Monti kozen we omdat het de laatste wijk is voor het Centro Storico waar je nog met de auto kan komen, waar je struikelt over de typische Romeinse waterpompen, je niet kan kiezen uit de cafés en kleine pleintjes en waar je onmogelijk alle galerieën kan bezoeken. Als je er bent, ga naar Trattoria Monti en eet dat wat moeders die dag op de markt vond en klaarmaakte.

Villa Doria Pamphili

Het grootste park van Rome, bij de Gianicolo-heuvel, is een plek waar Romeinen picknicken, sporten of misschien wel een gitaar pakken en een beetje samen zingen.

Divertiti!

Meer Rome? In deze restaurants komen de Romeinen zelf »