3 dingen waar Italië zich afgelopen december druk om maakte

Van oorlog in chocoladeland tot een bijzondere toevoeging aan het cultureel erfgoed en een bizarre oplichtingstruc van de grootste influencer van Italië. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie december 2023

Er is oorlog in chocoladeland en dat is een Europese kwestie

Italiaanse ambachtslieden staan lijnrecht tegenover Zwitserse chocoladegigant Lindt in een geschil over chocolade. Gianduiotto om precies te zijn, een romige choco uit Turijn, die nu een aanduiding wil van de EU ter bescherming. Lindt beweert echter dat het hun chocolaatje is. Naast een akkefietje om eer, gaat het de Italianen met name om de productiewijze. In Noord-Italië wordt gianduiotto met de hand gemaakt om de typische textuur en smaak te verkrijgen, met lokale ingrediënten als geroosterde hazelnoten uit Piemonte, cacao en suiker. De industriële aanpak van Lindt gooit het gehalte hazelnoten omlaag en voegt poedermelk toe. De Italianen strijden dan ook niet voor de rechtmatige maker – elke ambachtelijke producent telt mee – maar voor het herkomstgebied en de traditie. Ik zou het wel weten, meneer die de stempels uitdeelt.

Operazang mocht zich bij pizzabakken voegen in rijtje cultureel erfgoed

Italiaanse operazang is erkend op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de Verenigde Naties, onder de noemer ‘levende kunstvorm’. Het kunstje dat voor het eerst op de bühne vertoond werd in het Florence van 1500 sluit zich daarbij aan achter pizzabakken, Sardijnse tenorzang, het mediterrane dieet en Italiaanse glaskralen die ook eer verdienen volgens de VN. Espressokoffie werd vorig jaar nog afgewezen door de commissie, maar landbouworganisatie Coldiretti strijdt er hard voor om de gehele Italiaanse keuken als kandidaat te stellen voor volgend jaar.

Influencer Chiara Ferragni belazerde de boel met pandoro

Mevrouw bracht niet zo’n zoete kerstbaksels op de markt voor het goede doel en stopte de centjes in haar eigen designerzakjes. Daar kreeg ze een miljoen boete voor op de mat en betaalde ze vrij rap een miljoen voor aan het ziekenhuis, maar wat ze daarna deed, was vooral een beetje dom.