De best gelezen artikelen van 2023

Het mag dan pas 30 december zijn, maar ik begin vast met aftellen. Niet tot het nieuwjaar is, want dan ben ik geheid de tel kwijt vóór de eerste knal en ik denk ook wel redelijk uitgeteld. Ik tel vast af van tien tot nul in een lijstje dat jullie samen hebben gesteld door ons te lezen, waarvoor dank. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2023 op ons mooie Italiamo. Opdat jullie komend jaar weer hard meewerken aan een splinternieuwe tien toppers.

Best gelezen 2023

10. Moet je fooi geven in Italië?

De eeuwige twijfel in een Italiaans restaurant is of je fooi achterlaat of niet. We ontrafelen de rekening met je, dan weet je wat je te doen staat.

9. 4 kledingvoorschriften waar je je aan móet houden in Italië

Goed nieuws: Italië krijgt steeds meer regels rondom fatsoenlijk gekleed zijn. Deze dresscode no go’s kunnen je duur komen te staan.

8. De filmlocaties van The White Lotus die je nu wilt bezoeken op Sicilië

Stukjes Sicilië voor een bedevaartstocht in de voetsporen van spirit animal Tanya McQuoid. Of Monica Vitti. Of Peppa Pig.

7. Goedkoop huis kopen? 6 dorpen met huizen voor 1 euro

Italiaanse burgermeesters maken er een sport van om leegloop van dorpen tegen te gaan met koopjes van huizen. Hier moet je zijn.

6. Dit plekje in Italië wordt de Malediven van Europa genoemd

Italië zou z’n eigen Malediven hebben. Klinkt goed. En als we de foto’s op internet bekijken, raken we al helemaal enthousiast.

5. De beste restaurants in Rome waar locals komen

Van Centro Storico tot Trastevere en Monti: dit zijn de beste restaurants voor traditioneel en modern dineren tussen de Italianen.

4. Typisch Italiaanse dingen die alleen Italianen doen en niemand anders

We pleiten met name voor het opnemen van nummer 1, 3, 5, 6 en 7 in de Nederlandse wet. Al mogen ze er ook gewoon allemaal in.

3. Dit zijn de beste Italiaanse restaurants van Nederland

Italië Magazine reikt jaarlijks een prijs uit aan het beste Italiaanse restaurant van het land. Dit zijn de genomineerden en winnaars van 2023.

2. Dit is de beste pizza uit de supermarkt

We hebben nooit een hoge pet opgehad van supermarktpizza’s. Maar we deden een ontdekking die we niet voor onszelf konden houden.

1. 4x Italiaans leren met een gratis app

Voordat ik naar Italië ging voor een talencursus, heb ik een gratis taal-app aangeslingerd. Dat was een waardevolle zet.