6 dingen waar Italië zich afgelopen maart druk om maakte

vrouw leest de krant

Van bloedserieuze protesten en bloederige maffia tot onhandige politici en een oproer kraaiende academicus. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie maart 2023

Een Italiaanse academicus beweerde dat carbonara Amerikaans is

En haalde daarmee de woede van héél veel Italianen op de hals. Alberto Grandi sprak zich niet alleen uit over carbonara, maar zegt ook dat je de originele Parmigiano alleen nog in Wisconsin eet, dat de pizzeria Amerikaans is en dat panettone een fabrieksproduct is. Lees en huiver.

De Paus lag in het ziekenhuis

Viert ‘ie net z’n tienjarig paus-zijn, belandt hij in het ziekenhuis. Paus Franciscus werd vorige week geveld door een longontsteking, lag drie dagen in het ziekenhuis maar at donderdagavond alweer pizza, hervatte op vrijdag z’n werk en grapte zaterdag naar de wereld dat hij nog leefde. Inmiddels is hij weer thuis, nét op tijd om ons Hollanders dit weekend te bedanken voor de bloemen.

De beste olijfolie van het jaar werd bekroond

En die komt uit de heuvels van Montenero d’Orcia in Zuid-Toscane. Superperser Frantoio Franci is de trotse maker van de winnende olijfolie ‘Delicate Maurino’. Een “elegante en opwindende olijfolie van de eerste persing. Aromatisch en intens, laat het gehemelte bruisen met een langdurige en reinigende afdronk. Niemand mag deze olijfolie missen,” aldus de jury van Il Magnifico Olive Oil 2023.

Premier Giorgia Meloni zong een beetje domme karaoke

Op het verrassingsfeestje van minister Matteo Salvini gingen de twee voor een duetje. De timing én liedjeskeuze was alleen wat onhandig; op 28 februari spoelden tientallen lichamen van migranten aan in Italië na een schipbreuk voor de kust van Calabrië. Meloni kwam een dag voor het feestje al onder vuur te liggen door de plek des onheils niet persoonlijk te bezoeken, en zong vervolgens vrolijk ‘La canzone di Marinella‘ met Salvini – een lied dat vertelt over de verdrinking van een zestienjarige Calabrische immigrant in een rivier in het noorden.

Zeer gewelddadige maffia rukt op en men protesteerde

Foggia, de ‘vierde maffia’ die komt na de Cosa Nostra uit Sicilië, Calabria’s ‘Ndrangheta en de Camorra van Napels, heeft Puglia in de wurggreep. De bende wordt omschreven als primitief, zeer gewelddadig en zeer agressief en heeft moorden, drugshandel, afpersing, gewapende overvallen en diefstallen van voertuigen en vee op z’n kerfstok. In Milaan ging men met 50.000 man sterk de straat op voor gerechtigheid voor de 1.069 onschuldige slachtoffers van de verschillende maffiabendes – een mars die dit jaar voor de 28e keer plaatsvond op de nationale herdenkingsdag van 21 maart.

Milaan ging de straat op voor rechten van homoseksuele ouders

In de gemeente Milaan mag alleen nog de biologische ouder zich registreren als ouder van een kind in een homoseksuele relatie, dus werd er meer gemarcheerd in Milaan. Honderden mensen protesteerden tegen maatregelen van de nieuwe rechtse regering van Italië om de rechten van ouders van hetzelfde geslacht in te perken, met leuzen als ‘Leg mijn zoon maar eens uit dat ik niet zijn moeder ben’ op hun borden.