6 dingen waar Italië zich afgelopen maart druk om maakte

vrouw leest de krant

Van gevaarlijk rood water op Sardinië tot controversiële ijssmaken voor vrouwen en een gat in de borst van Romeo’s Julia. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maart druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie maart 2024

Toeristen veroorzaakten wederom een gat in de borst van Romeo’s Julia

Het is Julia niet gegund. De honderden toeristen die elke dag over haar borst aaien onder het beroemde balkon in Verona hebben het opnieuw voor elkaar om er een gat in te maken. Het bronzen beeld moest in 2014 na veertig jaar ook al vervangen worden omdat liefdesgelukszoekers haar stuk hadden gemaakt met het borstengegraai. Deze kopie zal nu ook plaats moeten maken voor een nieuwe Julia, maar de vraag is of deze dame nog gediend zal zijn van de aanraking. Niet alleen omdat ze er niet tegen kan, maar ook omdat een Toscaanse leraar het romantische ritueel seksistisch noemde. Want is het eigenlijk nog van deze tijd om borsten aan te raken en selfies ermee te maken?

Nieuwe ijssmaken veroorzaakten controverse op Women’s Day

Het klinkt als een prima idee: “Drie verschillende smaken om de uniciteit van elke vrouw te benadrukken, een mooie gelegenheid om nog eens stil te staan bij gelijke kansen,” zoals de drie nieuwe ijssmaken die drie Genovese gelaterie verkochten ter ere van International Women’s Day. Eentje gemaakt van citrusvruchten en een infusie van rode thee en hibiscus, een sorbet van bosbessen en mousserende wijn met passievruchtswirl en geraspte citroenschil en een roze semifreddo gekleurd met bessenpuree en versierd met biscuit. Het probleem? Het was pure marketing: “De ijsjes worden voor de volle prijs verkocht, er wordt niet gedacht aan donaties aan verenigingen of anti-geweldcentra en er zijn geen kortingen voor vrouwen,” aldus Corriere della Sera.

Dieven maakten een miljoen buit bij diefstal in een museum

Dieven maakten aan het Gardameer een buit van een miljoen met de diefstal van gouden standbeelden en juwelen van de Italiaanse beeldhouwer Umberto Mastroianni. Een dag voordat de tentoonstelling in een museum aan het meer zou sluiten, liepen managers een lege tentoonstellingsruimte binnen. Alles was weg, op één stuk na, dat de dieven hadden laten vallen. Aan de villa die ooit eigendom was van poëet Gabriele D’Annunzio was verder geen schade; de dieven kwamen binnen via een servicedeur en schakelden het alarm uit.

Italië heeft vanaf nu de hoogste hangbrug van Europa

Het historische centrum van Sellano en Montesanto zijn sinds eind maart verbonden met elkaar door een brug. Niet zomaar een brug, maar de hoogste hangbrug van Europa. De Tibetaanse hangbrug hangt op 175 meter boven een dal en is 517 meter lang. Je mag er niet zomaar overheen, daarvoor word je eerst dubbel gezekerd en moet je een helmpje op en handschoenen aan. De bewoners van de twee gehuchten en ver daarbuiten zijn apetrots, al delen ze de eerste plek wel met een precies even hoge brug in Portugal.

Het zeewater voor de kust van Sardinië kleurde gevaarlijk rood

En dat was niet de bedoeling. Het water voor Piscinas, een van de mooiste stranden van Sardinië, begon te blozen vanwege gevaarlijke geloosde stoffen. De oorzaak is de Montevecchio-mijn. Die werd al in 1991 gesloten, maar er blijven schadelijke zware metalen in zee belanden via een rivier uit het achterland. Het mijnterrein is nooit gesaneerd en bedreigt het landschap en zeeleven. Milieuactivisten, natuurliefhebbers en lokale bedrijven maken zich zorgen, maar volgens de burgemeester gaat het niet om voortdurende vervuiling. Het is alleen niet de eerste keer dat het gebeurt: de alarmbellen gingen ook in 2016 al af toen de zee rood kleurde.

Italiaans nieuws in een notendop: editie maart 2023

Een Italiaanse academicus beweerde dat carbonara Amerikaans is

En haalde daarmee de woede van héél veel Italianen op de hals. Alberto Grandi sprak zich niet alleen uit over carbonara, maar zegt ook dat je de originele Parmigiano alleen nog in Wisconsin eet, dat de pizzeria Amerikaans is en dat panettone een fabrieksproduct is. Lees en huiver.

De Paus lag in het ziekenhuis

Viert ‘ie net z’n tienjarig paus-zijn, belandt hij in het ziekenhuis. Paus Franciscus werd vorige week geveld door een longontsteking, lag drie dagen in het ziekenhuis maar at donderdagavond alweer pizza, hervatte op vrijdag z’n werk en grapte zaterdag naar de wereld dat hij nog leefde. Inmiddels is hij weer thuis, nét op tijd om ons Hollanders dit weekend te bedanken voor de bloemen.

De beste olijfolie van het jaar werd bekroond

En die komt uit de heuvels van Montenero d’Orcia in Zuid-Toscane. Superperser Frantoio Franci is de trotse maker van de winnende olijfolie ‘Delicate Maurino’. Een “elegante en opwindende olijfolie van de eerste persing. Aromatisch en intens, laat het gehemelte bruisen met een langdurige en reinigende afdronk. Niemand mag deze olijfolie missen,” aldus de jury van Il Magnifico Olive Oil 2023.

Premier Giorgia Meloni zong een beetje domme karaoke

Op het verrassingsfeestje van minister Matteo Salvini gingen de twee voor een duetje. De timing én liedjeskeuze was alleen wat onhandig; op 28 februari spoelden tientallen lichamen van migranten aan in Italië na een schipbreuk voor de kust van Calabrië. Meloni kwam een dag voor het feestje al onder vuur te liggen door de plek des onheils niet persoonlijk te bezoeken, en zong vervolgens vrolijk ‘La canzone di Marinella‘ met Salvini – een lied dat vertelt over de verdrinking van een zestienjarige Calabrische immigrant in een rivier in het noorden.

Zeer gewelddadige maffia rukt op en men protesteerde

Foggia, de ‘vierde maffia’ die komt na de Cosa Nostra uit Sicilië, Calabria’s ‘Ndrangheta en de Camorra van Napels, heeft Puglia in de wurggreep. De bende wordt omschreven als primitief, zeer gewelddadig en zeer agressief en heeft moorden, drugshandel, afpersing, gewapende overvallen en diefstallen van voertuigen en vee op z’n kerfstok. In Milaan ging men met 50.000 man sterk de straat op voor gerechtigheid voor de 1.069 onschuldige slachtoffers van de verschillende maffiabendes – een mars die dit jaar voor de 28e keer plaatsvond op de nationale herdenkingsdag van 21 maart.

Milaan ging de straat op voor rechten van homoseksuele ouders

In de gemeente Milaan mag alleen nog de biologische ouder zich registreren als ouder van een kind in een homoseksuele relatie, dus werd er meer gemarcheerd in Milaan. Honderden mensen protesteerden tegen maatregelen van de nieuwe rechtse regering van Italië om de rechten van ouders van hetzelfde geslacht in te perken, met leuzen als ‘Leg mijn zoon maar eens uit dat ik niet zijn moeder ben’ op hun borden.