Achter het smalste huis ter wereld zit een wraakzuchtig verhaal

Nog een appeltje te schillen met iemand? Laat je inspireren door de man die ooit het smalste huis ter wereld liet bouwen, puur en alleen uit wrok. Al gok ik dat zoiets je alleen in Italië zou lukken. Daar vind je La casa del Dispetto, een vijandig stukje architectuur van slechts één meter breed, in het Siciliaanse dorp Petralia Sottana.

La Casa del Dispetto

La Casa del Dispetto, ook wel Casa du Currivu in Siciliaans dialect, vertaalt zich naar het huis van wrok. Inmiddels zijn er wel meer smalle huisjes op de wereld, maar dit exemplaar dat slechts iets meer dan ’n meter breed is heeft waarschijnlijk de grappigste geschiedenis. Het is namelijk niet gebouwd om in te wonen (zoals huizen meestal bedoeld zijn en de rest van ’s werelds smalste huisjes wel als doel hebben), maar een bouwwerk dat er puur staat om wraak te nemen op de buurman van de bouwer.

Dat zit zo. In het dorp vlakbij Cefalù wilde een man in 1950 een extra verdieping op z’n huis zetten voor wat meer leefruimte. Om de hoogte in te gaan, moest je in het dorp Petralia Sottana alleen even toestemming krijgen van je buren binnen een bepaalde afstand. Eén buurman, tevens de schoonbroer van de boze bouwer, stribbelde echter tegen. Hij had een weids uitzicht over het landschap vanaf zijn hoger gelegen huis en wilde logischerwijs niet dat dit geblokkeerd zou worden. Daar liet de boze bouwer het alleen niet bij zitten.

Hij klopte aan bij de gemeente, die niks voor hem kon betekenen. Dus zat er voor hem niets anders op dan op z’n Italiaans de regels te omzeilen. Een compleet nieuw huis dat zich buiten het minimale afstand van het pand van de buurman bouwen, in dit geval. Niet om in te wonen, maar om het zicht te ontnemen van de dwarsliggende buurman. En daar heb je dus maar een metertje voor nodig in de breedte, om voor het doel verder de hoogte in te gaan.

De voorkant van het huis heeft de sikkeneur nog wat opgefleurd met een balkon dat misschien wel breder is dan het hele huis. Ik gok dat je er het panoramauitzicht dat de buurman ooit had perfect kunt zien. De achterkant, waar de buurman op uitkeek, verfde hij daarentegen pikzwart. Eén raampje zit er in de enorme achtermuur, wellicht om de reactie van de buurman te kunnen aanschouwen.