Zo veilig is Italië volgens de LGBTQ+ Travel Safety Index

Al staat Italië niet per se bekend als de meest openminded bestemming, de laatste jaren is er veel veranderd. Grote steden zijn over het algemeen aardig gastvrij geworden en er zijn verschillende events gedurende Pride Month, maar het land heeft nog altijd een lange weg te gaan naar echte acceptatie – onlangs werd het in Milaan voor koppels van hetzelfde geslacht bijvoorbeeld nog verboden om zich allebei te registreren als ouder. Hoe veilig is Italië voor mensen die zich identificeren binnen het LGBTQ+ spectrum?

LGBTQ+ Travel Safety Index

Asher & Lyric, een koppel dat zich inzet voor veilig reizen, maakte op basis van meer dan 400 uur aan onderzoek een LGBTQ+ Travel Safety Index. Ze rankten 203 landen op basis van beschikbare data en doken in de rechten per land. Samen met een academisch onderzoeker maakten ze een vergelijkingsmethodiek op basis van tien factoren die die elk betrekking hebben op de gezondheid en het welzijn van LGBTQ+-personen.

Italië eindigt in de lijst op nummer 53, met een totale score van 169, ofwel een C. Ter vergelijking: Canada staat bovenaan met 383 punten en scoort daarmee een A. Ook Nederland heeft een A, en staat met 373 punten op de derde plek. Brunei bungelt onderaan de lijst met een score van -200, die gelijk staat aan een F.

Bescherming & rechten in Italië

In Italië is het homohuwelijk wettelijk niet geldig, maar wel is een geregistreerd partnerschap mogelijk. Er is wettelijke bescherming tegen discriminatie van seksuele geaardheid, maar er is dan weer geen wettelijke genderbescherming op de werkvloer. Wettelijke bescherming tegen LGBTQ+ discriminatie is er, maar is beperkt. Ook is er geen bescherming op het gebied van criminaliseren van geweld en zijn er geen gelijke rechten met betrekking tot adoptie. Verder mag je in Italië van gender veranderen, maar alleen bij volledige transitie.

Wat opvalt is dat Italië erg hoog (76-100%) scoort op de vraag of het een goed land is om te leven als gay; die vraag werd door LGBTQ+ personen beantwoord in een poll. Daarmee springt het land eruit tussen de rest rond dezelfde ranking. Negatief is de transgender murder rate, die met 0.8 (per miljoen uit data van 2008-2021) voor puntenaftrek zorgt. Al met al gebeurt er dus wel iets in Italië, maar valt er ook nog genoeg te behalen.