De beste Italiaanse maffiaseries om veilig op eigen bank te kijken

Italië is niet alleen maar la dolce vita. Het land heeft ook een bewogen geschiedenis aan georganiseerde misdaad en extreem geweld. De maffia is ooit ontstaan uit onvrede vanuit het volk tegenover de politiek en heerst op verschillende plekken nog altijd. De meest bekende maffiafamilies vind je in het zuiden van het land, waaronder Cosa Nostra op Sicilië, de Camorra in Napels, de ‘Ndrangheta in Calabrië, en de Sacra Corona Unita in Apulië. Zin om vanuit je bank de Italiaanse onderwereld in te duiken? Dit zijn de beste maffiaseries.

6x series over de maffia

Gomorra

Het wordt de beste maffiaserie op Netflix genoemd en op IBDM is deze serie beoordeeld met een 8,6. Dat zegt wel wat. Het verhaal neemt je mee naar Napels waar Pietro de leiding heeft over de Camorra Savastano-clan. Hij is de meest gerespecteerde en tegelijkertijd de meest gevreesde persoon in Napels. Een rivaal zorgt ervoor dat Pietro in de gevangenis belandt, waardoor zijn vrouw Imma de macht krijgt. Met deze vrouw moet je niet sollen. Wat deze serie nog rauwer maakt, is dat het gebaseerd is op waargebeurde verhalen uit het gelijknamige boek van de journalist Roberto Saviano. Je kunt ‘m lekker bingewatchen, want er staan vier seizoenen online op Netflix.

Suburra: Blood on Rome

Suburra: Blood on Rome is gebaseerd op ware gebeurtenissen uit het onderzoek naar de Mafia Capitale. Dit is een bende die Rome jarenlang heeft geterroriseerd en de stad minstens een half miljard euro heeft gekost. Dat wetende maakt de serie nog spannender. Suburra is misschien nog wel beter dan de Spaanse Narcos, wat komt door de mix van onheilspellende scenes, een kijkje in de achterbuurten van het echte Rome en de hete seksscènes. Niet voor niets is Suburra in 2021 genomineerd voor een Golden Globe voor de beste tv-serie. Op Netflix kun je de drie seizoenen zien.

Romanzo Criminale

Romanzo Criminale is een Italiaanse televisieserie gebaseerd op de gelijknamige roman van bestseller Giancarlo De Cataldo. Deze maffiaserie is in 2008 uitgekomen en werd al snel een cult-hit in Italië. Romanzo Criminale neemt je mee naar het Rome in de tijd van 1977 tot 1989. Drie jonge, bevriende criminelen staan aan het hoofd van de machtigste en meest beruchte misdaadorganisatie ooit. Ze zijn niet vies van een beetje handelen in heroïne, schietpartijen en ontvoeringen. Dandi, Libanees en Freddo deinzen nergens voor terug en doen er alles aan om heel Rome in hun macht te krijgen. Je kunt deze serie kijken bij FilmVandaag en Prime Video.

The Young Montalbano

Als je een keer niet in de huid wilt kruipen van de slechteriken, dan is The Young Montalbano een goede maffiaserie om te kijken. Hoewel je meeleeft met de jonge detective Salvo Montalbano, is dit nog geen zoetsappig serietje. Het speelt zich namelijk af in Vigata, een fictieve stad in Sicilië waar mysterieuze misdaden worden gepleegd. Drie keer raden door wie. Zien deze serie? Dat kan op Apple tv.

Corleone

Als je geen zin hebt om verstrikt te raken in een megalange maffiaseries dan is Corleone een lekkere wegkijker op de regenachtige zondag. Een mini-serie van zes afleveringen lang. Wel eentje waarbij je op het puntje van je stoel eh… bank zit. De serie laat het echte leven van Totò Riina zien. Opgegroeid als boerenzoon in de bandietenstad Corleone op Sicilië die het schopt tot de opper-maffiabaas van de Cosa Nostra. Dat doe je natuurlijk niet zomaar. Hij heeft meer dan honderden moorden op zijn naam staan, een bloederig avontuur naar de top dus. Helaas niet te zien op Netflix maar wel te koop op DVD.

Soprano’s

Misschien wel de bekendste maffiaserie is The Soprano’s. Hierbij duik je in het dagelijks leven van maffioso Tony Soprano, waar hij van beginneling al snel carrière maakt tot een van de hoogste bazen van de DiMeo maffia in New Jersey. Daar is niet iedereen zo blij mee. Afpersing, witwaspraktijken en illegale gokpartijen zijn aan de orde van de dag. Maar ook genoeg familiedrama’s en liefdesperikelen. Ook al is deze serie zo oud dat je ouders ‘m ook als favoriet hebben, is dit toch een van de beste series ooit. Hij scoorde maar liefst 21 Emmy Awards en vijf Golden Globes. Je kijkt de zes delen van The Soprano’s terug op HBO.

Beeld: Lumière – Gomorra screenshot