Udine is de meest leefbare stad van Italië

Italië als vakantieland is lang leve la dolce vita. Maar daadwerkelijk wonen in Italië is andere koek. Er zijn genoeg plekken waar er meer afval voor het oprapen ligt dan banen en waar de regeltjes de weg kwijt zijn. Waar in Italië is la vita wel écht het allerdolcest? De Quality of Life Index heeft gesproken: in Udine moet je zijn.

Quality of Life Index

Il Sole 24 Ore’s jaarlijkse Quality of Life Index is een ranglijst die de levenskwaliteit in Italiaanse steden meet. Deze worden beoordeeld op verschillende criteria om een algeheel beeld te krijgen. Een paar van die punten die worden gemeten zijn bijvoorbeeld de economische situatie, werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, milieu en culturele voorzieningen. Hoe hoger, hoe beter en een mooie indicatie van hoe leefbaar een stad nu eigenlijk is.

Het leven in Udine

En die leefbaarheid is in Udine dus het hoogst. Een stad in Friuli-Venezia Giulia die bekend staat om z’n Venetiaanse villa’s, zestiende eeuwse kasteel, fresco’s van Tiepolo en meer. Maar da’s dus weer toeristenpraat, al scoort de stad er wel punten mee op cultureel vlak. De leefbaarheid van de stad is verder te danken aan de groeiende economie in de agriculturele sector, de goede infrastructuur, sociaal kapitaal, de aanwezigheid van een goed ziekenhuis, een universiteit en een rechtbank.

Het is een sociale stad waar zorg uitgaat naar ouderen en kinderen en de werkgelegenheidsgraad is bovennationaal. Ook leuk: het percentage vrouwen op invloedrijke posities is mooi. Zo is de gemeenteraad fifty fifty man-vrouw en is zelfs 80% procent van de KvK vrouwelijk.

De meest leefbare steden van Italië

Udine stond sinds 1990 nooit eerder in de top drie en behaalde slechts drie keer een plek in de top tien. De stad stootte Bologna van de troon, die vorig jaar en in totaal al vijf keer de meest leefbare stad van Italië was en altijd een graag geziene gast is bovenaan de ranglijst. Bologna scoort overigens nog steeds beter op demografie, gezondheid & samenleving. De top 10 meest leefbare steden heb ik hieronder voor je op een rijtje, waarin je wel weer ziet dat het noorden over het algemeen het meest te bieden heeft. Op Il Sole 24 vind je de rest en een interactieve kaart die laat zien in welke stad je het beste zit voor wat; mocht je bijvoorbeeld een baan zoeken en veiligheid je geen fluit uitmaken, dan zit je wellicht ergens anders weer prima.

  1. Udine
  2. Bologna
  3. Trento
  4. Aosta
  5. Bergamo
  6. Florence
  7. Modena
  8. Milaan
  9. Monza-Brianza
  10. Verona