Wijnboer voor één euro in Castiglione

Castiglione di Sicilia

Vorig jaar haalde de burgemeester van Castiglione di Sicilia de internationale kranten met zijn plan tientallen huizen in zijn dorp voor een luttele euro te koop aan te bieden. Overal was Antonio Camarda in het nieuws. Voor mij was dit bericht over bijna gratis huizen de eerste kennismaking met het Siciliaanse Castiglione. Hoewel ik vaak in het gebied was geweest, had ik tot dan deze borgo op de wijnhellingen van de Etna gemist. Zonde, zo blijkt later. Ik ging online op zoek en trof een authentieke borgo op een rots met uitzicht op Europa’s grootste en meest actieve vulkaan.

Leven in de brouwerij

Na wat speurwerk achterhaalde ik de gegevens van burgemeester Antonio en stuurde ik hem een mail. Ik wilde wel wat weten over zijn projecten. Tien minuten later had ik antwoord; niets geen vertragende Siciliaanse taferelen. Het plan? De huizen worden via een website aangeboden en het hele traject zal nog wat tijd gaan kosten, maar de burgemeester wil de leegstand door weggetrokken dorpsbewoners tegengaan door een portie buitenlandse veelkleurigheid naar zijn borgo ai piedi dell’Etna te halen. Er moet weer leven in de brouwerij komen en Sicilië-minnende nieuwkomers zijn bovendien goed voor de overgebleven winkeltjes en restaurants. En er valt hier genoeg voor nieuwe Castiglionesi te halen.

In deze 6 Italiaanse dorpen koop je een huis voor 1 euro »

 

La Festa della Madonna della Catena

Twee zomers terug – toch op Sicilië – ben ik een dag gaan rondlopen in het heerlijke dorp. Er wonen hier nog 3.600 Castiglionesi, een aantal dat net zoals in veel andere Zuid-Italiaanse plaatsen elk jaar verder daalt. Ook van de vele kerken die het oord in het intens katholieke verleden heeft gekend staan er nog maar enkele overeind. De Basilica Maria Santissima della Catena is er daar één van, en is aan de beschermheilige van het dorp gewijd. Op de eerste zondag van mei wordt deze Madonna met veel drama en symboliek door de straten gedragen, tijdens het jaarlijkse dorpsfeest.

De leeuwenburcht en oase Gole di Alcantra

Bovenaan de rots waarop Castigghiuni – zoals de inwoners hun dorp in het dialect noemen – zich bevindt prijkt het 12e eeuwse kasteel Castrum Leonis. Deze leeuwenburcht speelt een belangrijke rol in de historie van Sicilië. De toren met drie meter dikke muren waakt al acht eeuwen strategisch over de Alcantaravallei, dat ooit de strategische toegang tot het Siciliaanse binnenland was. In dit bergdal richting Taormina vind je de Gole di Alcantara, een door rotspartijen ingesloten kloof waar je kunt zwemmen. De rivier is alsof je een oase bent tegengekomen in het dorre landschap.

Eten tussen de wijnflessen

Voor een goede maaltijd in Castiglione di Sicilia ga je naar La Dispensa dell’Etna. Je eet er lokale gerechten en drinkt er goede wijnen uit de Etna-regio. Dat kan buiten op het aangename terras, maar op hete zomerdagen lunch je het liefst binnen, omringd door wijnflessen die wachten om opgedronken te worden.

Wijnboer worden in Castiglione di Sicilia

Wie dus voor die ene euro een huis bij burgemeester Antonio koopt, komt te wonen in een dorp Siciliaanse schoonheid, een rijke wijntraditie en interessante historie. Een dorp waar het aangenaam leven is en waar zowel de volkaan als het strand binnen een uurtje te bereiken zijn. Ik ga daarom zeker nog eens terug naar Castiglione, misschien wel om er een huis te kopen. Er is nog altijd volop keuze en de luchthaven van Catania is vlakbij. Wijnboer worden voor één euro… het lijkt mij eigenlijk wel wat.