Hier komt de naam van de pizza margherita vandaan

pizza Margherita

Het is de pizza der pizza’s. De allerbekendste, de opperpizza, hoe je het ook wil noemen. En als ik mijn Italiamo-collega en mede-pizzaliefhebber Sophie mag geloven ook dé pizza die je moet bestellen als je een pizzeria wil beoordelen. Jep, ik heb het natuurlijk over de margherita. En ik moet zeggen dat ik het met Sophie eens ben: een pizza margherita kan echt perfectie zijn in alle simpelheid, maar je kan ook de plank volledig misslaan. Dat er verkeerde kaas wordt gebruikt bijvoorbeeld, of van die héél goedkope mozzarella. Dan kan ik echt wel janken.

De traditionele pizza margherita bestaat uit tomatensaus, mozzarella en basilicum en komt oorspronkelijk uit Napels. En ook al is het de bekendste pizza ter wereld, waar heeft-ie zijn naam eigenlijk aan te danken?

De pizza is vernoemd naar koningin Margherita, die de vrouw was van koning Umberto I. In 1889 bezochten zij samen Napels, waar zij de lokale specialiteit kregen voorgeschoteld. Dat was, je raadt het al: pizza. De pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum was haar ultieme favoriet en daarom besloten ze die naar haar te vernoemen. Het verhaal gaat ook dat ze niet alleen de smaak ervan waanzinnig vond, maar dat de kleuren ook meespeelden: rood (tomatensaus), wit (mozzarella) en groen (basilicum) zijn natuurlijk de kleuren van de Italiaanse vlag.

De volgende keer dat je dus ergens pizza bestelt kun je gelijk indruk maken met deze fun fact. En mocht je hét adres hebben voor de allerbeste pizza margherita: wij houden ons aanbevolen.