Sterrenstatus door orecchiette maken op straat

Afgelopen zomer op een straatfeest in het zuiden van Italië dacht ik dat Beyoncé gearriveerd was. Beveiliging, ambulancepersoneel en drommen mensen en kinderen omcirkelden een persoon. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat ze aan een tafel zat en pasta aan het maken was. Daarnaast ging ze met mensen op de foto en deelde ze handtekeningen uit. Het was Nunzia Caputo uit Bari.

Als je weleens in Bari bent geweest is de kans groot dat je door de Strada Arco Basso hebt gelopen, de straat van de verse pasta. Hier zit – of eerder zat, want nu is ze beroemd – Nunzia elke dag orechiette te maken. Geboren en getogen in Bari, groeide Nunzia op met de alledaagse gebruiken van deze regio. Als jong meisje raakte ze geïnteresseerd in de praktische kant van pasta maken, een vaardigheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Orecchiette, de kenmerkende oorvormige pasta, werd al snel haar specialiteit. Met behendige handen vormt ze kleine stukjes deeg tot de herkenbare oorvorm.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nunzia Caputo (@leorecchiettedinunzia)

Een tijdlang opende de orechiette-goddess haar deuren voor nieuwsgierige bezoekers en liefhebbers van de Italiaanse keuken door orecchiette-workshops te organiseren. Zowel toeristen als lokale bewoners kregen de kans om onder haar begeleiding hun eigen orecchiette te maken. Tegenwoordig doet ze dat niet meer zo vaak. Ze heeft het namelijk erg druk. In 2017 deed ze samen met de dochters van Sylvester Stallone mee in een reclame van Dolce & Gabbana en in 2020 werd ze uitgenodigd op een feest van de New York Times in New York. Ze verscheen daar als een ware Barese in luipaardprint en schort, want Nunzia doet haar best om ondanks de wereldwijde fame toch zichzelf te blijven.

De meest traditionele saus voor orechiette is met cime di rapa, oftewel brocoletti. Dit is ook de favoriet van Nunzia zelf. Klaargemaakt met olijfolie en ansjovis in een koekenpan en geraspte zoute ricotta bovenop.

Nunzia is dus niet alleen een bekwame vakvrouw; ze is ook een bewaarster van lokale tradities. Haar toewijding om ambachtelijke technieken te behouden, maakt haar een waardevol onderdeel van de lokale gemeenschap. In het hart van Bari staat Nunzia bekend als ‘La regina di Orechiette’ oftewel de Orecchiette-koningin. Wat haar op schaal dezelfde status geeft als Queen B.