Op wijnreis? Deze Italiaanse regio is veel interessanter dan de Champagne

Denk je aan een bruisende wijnreis, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan de Champagne. Maar voor de avonturier die eens wat anders wil is er een veel interessanter alternatief een stukje zuidelijker: Trentino. En dan in het specifiek de streek waar Trentodoc gemaakt wordt, op dezelfde wijze als z’n Franse broer. Ik bracht er vier dagen door voor FavorFlav en vertel je dolgraag waarom je voor je volgende wijnreis de Alpen eens moet oversteken naar mijn geliefde Italië.

Trentodoc: het Italiaanse antwoord op champagne

Net als champagne wordt Trentodoc gemaakt volgens de méthode traditionnelle, op z’n Italiaans de metodo classico genoemd. Dat betekent dat de wijn z’n tweede fermentatie op de fles ondergaat, waardoor hij de kenmerkende zachte bubbel en brood-achtige aroma’s krijgt. Al zijn de productiemethoden hetzelfde, geeft het terroir van het Trento DOC-gebied een eigen karakter aan Trentodoc.

De druivenrassen die gebruikt worden zijn min of meer gelijk, maar niet precies; chardonnay, pinot nero, pinot meunier en pinot bianco zijn toegestaan in de DOC. Sterspeler in Trentodoc is overduidelijk chardonnay in wit en in rosébubbels pinot nero, terwijl pinot meunier en pinot bianco weinig tot niet voorkomen. De wijnen van Trentodoc hebben een frisse, minerale ondertoon door de Alpine bodemsoort, waar de wijngaarden hoog in de bergen liggen. Het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur is er groot, waardoor de druiven langzaam rijpen en op smaak komen, terwijl ze een mooie zuurgraad behouden die essentieel is voor mousserende wijnen. Een geduchte concurrent, dus.

Minder toeristisch

Met een dikke twaalf uur rijden of nog geen twee uur vliegen sta je in Trentino. De regio is prima te bereiken vanaf alle luchthavens in Noord-Italië, waarvan Verona op één uur rijden ligt en Venetië en Bergamo op ongeveer twee uur rijden. Trentino mag jaarlijks dan een aardige dosis toeristen ontvangen, toch is het een relatief onontdekte wijnbestemming. Het Trentodoc Festival – waarvan afgelopen september de derde editie plaatsvond – trekt momenteel voornamelijk Italianen aan. Het grote voordeel daarvan is dat naast minder massa, wijnmakers ook vaak uitgebreid de tijd voor je nemen om je hun processen te laten zien en je vaak direct met hen in gesprek kunt gaan. Er zitten grote namen, maar zijn ook veel kleine wijnmakers te vinden die zich specialiseren in Trentodoc.

Grote en kleine wijnmakers

Ik bezocht naast grootheid Ferrari bijvoorbeeld ook wijnhuis Pedrotti, die mousserende wijnen maakt in kleine oplage en deze opslaat in een grot die je op aanvraag kunt bezoeken. Waar vroeger munitie werd opgeslagen recht onder de frontlinie, liggen nu de wijnen op ideale en constante temperatuur te rusten tot ze klaar zijn voor je glas. Bij Ferrari beland je weer in een heel andere wereld, van luxe en duizelingwekkende gangen vol met wijn in alle stadia van het productieproces.

Bubbels van Ferrari

Ferrari is overigens niet van de flitsende auto’s, maar van Trentodoc-pionier Giulio Ferrari, die besloot op zijn eigen geboortegrond te gaan concurreren met de Fransen. Omdat hij geen erfgenamen had, droeg hij het stokje over aan Bruno Lunelli, die een wijnwinkel in Trento had. Lunelli maakte wijnhuis Ferrari tot de beroemdste producent en de derde generatie staat nog altijd aan het roer – de Lunelli’s hebben inmiddels zelfs wijnhuizen in Toscane en Umbrië, produceren mineraalwater, grappa en zijn eigenaar van een restaurant met Michelinster. Sinds 2021 zijn het toepasselijk genoeg wel de flessen van Ferrari waar tijdens de Formule 1 mee gedoucht wordt.

En bijzonder feestelijk: Ferrari is voor de vierde keer op rij bekroond tot ‘Mousserende Wijnproducent van het Jaar’. Dit gebeurde tijdens de 11e editie van de Champagne & Mousserende Wijn Wereldkampioenschappen (CSWWC). Het is de zevende keer dat zij deze prestigieuze titel in de wacht slepen, een bewijs van hun constante topkwaliteit.

Waanzinnige omgeving

Bijzonder is dat Trentodoc-wijnen gemaakt worden tussen en op de flanken van de majestueuze Dolomieten. De wijngaarden bevinden zich in een spectaculair landschap van torenhoge bergen, vlaktes met typisch Noord-Italiaanse dorpen en worden omringd door meren, waaronder het Gardameer. Factoren die van goede invloed zijn op de druiven, maar ook op je trip. Het landschap leent zich niet alleen voor een rondje bubbels proeven, maar ook voor wandelingen, fietstochten, winkelen – Trento is bijzónder modebewust -, het bezoeken van musea, historische kloosters en kastelen.

Allerlei keukens ineen

En dan het eten, natuurlijk. In Trentino vind je een mix van Italiaanse en Oostenrijkse invloeden in zowel cultuur als gastronomie. In de keuken van de regio worden letterlijk en figuurlijk verschillende talen gesproken. Gerechten zijn een stuk zwaarder dan je ze richting het zuiden vindt, maar verwacht geen saaie schnitzelkost. Traditionele gerechten zijn bijvoorbeeld carne salada van dungesneden gezouten en gerijpt rundvlees en strangolapreti, balletjes van brood, kaas en spinazie. Maar het is heus niet alleen stevig boerenvoedsel in Trentino; het barst er van de hippe restaurants en er zijn genoeg sterren te tellen die je vederlichte bordjes voorzetten.

Betaalbaarder zonder in te boeten aan kwaliteit

Een van de grote voordelen van een reis naar Trentino is dat het vaak een stuk betaalbaarder is dan een reis naar de Champagnestreek, zowel qua accommodatie als qua wijntours. Je moet er iets meer kilometers voor afleggen, maar in Trentino heb je nog niet te maken met prestigestatus die de prijzen opdrijft. Bovendien zijn ook de flessen die je meeneemt minder zwaar voor de portemonnee – al ligt het er natuurlijk aan hoe bont je het maakt.

Hoewel Champagne zijn welverdiende reputatie heeft, begint Trentodoc internationaal steeds meer erkenning te krijgen als een premium mousserende wijn. De regio investeert behoorlijk in de verbetering van wijnbouwtechnieken en innovatie, waardoor de wijnen steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. En als je er dan toch bent: in Trentino wordt meer gemaakt dan alleen mousserend. De regio is ook bekend om z’n stille rood als teroldego en marzemino. Dat maakt een wijnreis naar Trentino ook nog eens veelzijdiger, mochten de bubbels je neus uitkomen.

Trentodoc Festival

De allerleukste periode voor een wijnreis is in september, wanneer het Trentodoc Festival dat ik eerder noemde plaatsvindt. Vele wijnmakers openen dan hun deuren voor publiek, zijn er overal door Trento kun je wijnproeverijen bezoeken met je toegangsbewijs en zijn er diners van (sterren)chefs uit de regio te boeken op bijzondere locaties. Zo at ik volledig opgedost in de waanzinnige privévilla van Ferrari, waar sterrenchef Eduardo Fumagalli van Locanda Margon – het restaurant dat ook in handen is van het wijnhuis – het diner verzorgde. Wie weet wat er volgend jaar voor moois op ’t program staat.

Trentodoc thuis vast voorproeven? Je kunt de bubbel bij verschillende webshops online vinden. In de winkel kun je letten op het Trentodoc-logo dat je duidelijk op het etiket van elke wijn terugvindt.

Bron: FavorFlav