Het pad van de Goden: deze kustroute wil jij lopen

In de omgeving van Amalfi loopt een van de mooiste kustwandelingen van Italië: Il Sentiero degli Dei, of op z’n Nederlands: Het pad van de Goden. Het is de allemansvriend onder de Italiaanse wandelingen, makkelijk begaanbaar en met uitzichten zelfs tot helemaal aan het eiland Capri.

Il Sentiero degli Dei

De wandeling is ongeveer negen kilometer lang en neemt je binnen vier uur mee van Bomerano naar Posanito. Het pad is goed bewegwijzerd en begaanbaar met hier en daar een klim. Ook avontuurlijke kinderen kunnen deze hike aan en zelfs als je niet zo van wandelen houdt, word je vanzelf fan van deze route. Je loopt namelijk door wijngaarden, velden met rozemarijn en langs de kust met vergezichten over de strakblauwe zee. De eerste uren loop je echt door de rauwe wildernis van Italië, wat betekent dat er onderweg geen pizza of cappuccino te scoren valt. Neem dus zelf water en eten mee, tenzij je op de bonnefooi bij een Italiaanse boer wilt langsgaan.

Het beginpunt van de kustwandeling vind je in Bomerano aan het eind van Via Sentiero Degli Dei. Je loopt meteen richting de kliffen en met helder weer kun je kijken tot aan de eilandjes Capri, Positano en Li Galli. Het hoogste punt ligt op zo’n 600 meter boven zeeniveau en met zulke uitzichten doet de wandeling zijn naam eer aan. Onderweg hoor je gezellige ciao’s van de boeren die er met hun geiten en ezels lopen. Na een paar uur wandelen door dit typisch Italiaanse landschap met olijf- en citroenbomen, kom je bij het piepkleine dorpje Nocelle. Op het dorpsplein kun je een granita halen, schaafijs met verse citroen uit de bomen waar je net langs bent gelopen. Je kunt er ook je waterfles gratis bijvullen. Dat is hoognodig, want het stuk van Nocelle naar Positano wordt wat uitdagender.

Uitdagend stukje pad van de Goden

Er loopt daar een trap van meer dan 1.800 treden naar Positano. Gelukkig gaat deze naar beneden, maar aan het eind heb je wel trillende benen van de inspanning. Er is ook een makkelijkere weg die via Montepertuso naar het eindpunt gaat. Hierbij loop je via druipsteengrotten naar de zee. Als je in Positano aangekomen bent, is het zonde om meteen weer de bus of taxi terug te nemen. Veel leuker is om een duik in zee te nemen. Het is een paradijs voor strandliefhebbers en het is heerlijk om rond te lopen tussen alle gekleurde huisjes door die aan de rots vastgeplakt lijken te zijn.

Zin om deze kustroute te lopen? Begin het liefst vroeg in de ochtend zodat je de warme middagzon vermijd. Bergschoenen zijn niet nodig, sportschoenen met goede grip wel.