De Amalfikust is hier op z’n mooist

Denk je aan de Amalfikust, dan droom je weg bij beelden van Positano, het uitzicht over zee in Ravello, de brede trappartij naar de Duomo in Amalfi en de kustweg die al deze plaatsjes met elkaar verbindt.

De Strada Statale 163, die hoog boven de Amalfikust slingert, wordt niet voor niets ‘de weg van de duizend bochten’ genoemd. Bijna veertig kilometer lang slinger je langs de azuurblauwe zee, met aan de andere kant rijen citroenbomen zonder einde en koepeltjes met de meest uiteenlopende kleuren. Elk plaatsje is eigenlijk een stop waard, maar wat moet er nu écht op je bucketlist?

Doen op vakantie aan de Amalfikust

» Het kleurrijke Positano
» Eten aan het strand in Da Adolfo
» Een boottocht langs de Amalfikust
» De stad van de citroenen
» Il Sentiero dei Limoni
» Ravello – het balkon van de Amalfikust
» De keuken in met Mamma Agata
» Furore – het dorpje dat er niet is
» Kleurrijk keramiek in Vietri sul Mare
» De Amalfikust te paard
» De Amalfikust op een Vespa

1. Positano – kleurrijke huisjes tegen de rotsen

De geschilderde huisjes van Positano lijken tegen de rotsen te zijn geplakt. Het is een levendige ansichtkaart, en daarmee meteen de meest toeristische plek van de hele Amalfikust. Om de grote massa te omzeilen, bezoek je Positano dan ook het beste vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de middag, als de meeste dagjesmensen weer op de boot of in de bus zijn gestapt.

Proef een delizia al limone, een romig citroentaartje, bij La Zagara, dat ook een prima plek is voor een zomerse aperitivo. Voor een romantisch diner ga je naar Ristorante Bruno, met op het menu vers gemaakte pasta en vis die ’s ochtends nog in de zee zwom. Kies een van de tafeltjes op het terras, zodat je ook geniet van de zonsondergang. Bij Il Covo (van hotel Covo dei Saraceni) vind je volgens de kenners de beste pizza van heel Positano. Niet gek als je weet dat er een Napolitaanse houtoven staat waarin je pizza in een zucht gebakken wordt. Is voor jou de vakantie pas compleet als er iets van aardewerk in de kofferbak mee retour gaat, dan zou ik zeggen; ga naar Ceramica Assunta. Opgericht in 1948, dus die kunnen wel een potje breken, euh bakken.

2. Da Adolfo –  dagje strand en mozzarella op citroenbladeren

Een aanrader voor een dagje strand is Da Adolfo, met een klein kiezelstrand en een shabby chic restaurant. Je eet er van inktvissalade tot gegrilde mozzarella op citroenbladeren tot de zuppa di cozze, met verser dan verse mosselen in een tomaten-knoflooksoep. Neem een flink stuk ijskoude watermeloen na en plof dan weer op een strandbedje neer voor een siësta. Je moet van tevoren wel even bellen om je bed en tafel voor de lunch te reserveren (0039-089875022). In de haven van Positano neem je het kleine bootje met de rode vis (in het hoogseizoen vertrekt dit bootje vanaf half tien ’s ochtends ongeveer elk half uur) en al snel ben je op weg naar dit kleine stukje paradijs op aarde.

3. Een boottocht langs de Amalfikust

De mooiste blik op Positano heb je vanaf het water. Blue Star Positano biedt opties om de Amalfikust per boot te verkennen, privé of met een groepstour, jij vraagt, zij draaien Je kunt ook een dagtocht naar Capri maken, met genoeg tijd voor een bezoek aan het eiland en een duik in het kristalheldere water voor de kust. Op weg naar Capri vaar je langs het eiland Gallo Lungo, ook wel dolfijneiland genoemd vanwege de vorm van een buitelende dolfijn.

4. Amalfi – stad van de citroenen

Het vlaggenschip van Amalfi is de Duomo, met haar ruim zestig treden tellende trappartij die je naar al dat moois brengt. Bezoek zeker het Chiostro del Paradiso, de paradijselijke kloosterhof die vaak dienst doet als decor voor een bruidsreportage. Bestel een cappuccino en een lekker taartje bij Pasticceria Pansa, aan de voet van de Duomo-trappen en kom daar aan het einde van de dag terug voor een aperitivo. ’s Zomers is de Campari met versgeperst sinaasappelsap een aanrader.

Neem als souvenir gekonfijte sinaasappel- of citroenschillen mee naar huis. Wil je zien hoe de citroenen hier verbouwd worden? Boek dan de Amalfi Lemon Experience en wandel door de citroenboomgaarden van Salvatore Aceto en zijn familie. Salvatore deelt zijn bijzondere familiegeschiedenis met je en vertelt hoe het plukken van citroenen in zijn werk gaat. Wist je dat er niets van de citroen wordt weggegooid? Wanneer je enkel het sap van de citroen gebruikt, wordt de citroen uitgehold en omgetoverd tot beker waar wijn in kan worden geschonken. Volgens Salvatore kan daar geen enkele sangria tegenop.

De bladeren van de citroenbomen zijn ideaal om smaak te geven aan een gerecht. Zie je een gek gevormde citroen hangen? Deze zouden geluk brengen en worden dan ook voorzichtig geplukt en apart gelegd. Tijdens de tour is er uiteraard ook aandacht voor de limoncello, de bekende citroenlikeur. Stap voor stap wordt er uitgelegd hoe dit drankje wordt gemaakt, met proeven toe.

5. Il Sentiero dei Limoni – het pad van de citroenen

De bekendste wandelroute aan de Amalfikust is il Sentiero degli Dei, het pad van de Goden, een uitdagende wandeling hoog boven de Amalfikust. Voor minder geoefende wandelaars (en voor de hete zomermaanden) is il Sentiero dei Limoni een prima alternatief. Het pad, dat door de citroenboeren gebruikt wordt om hun geoogste citroenen te vervoeren, is nog altijd de enige weg die langs de citrusgaarden tussen Maiori en Minori loopt. Het is een niet al te moeilijke wandeling die je in zo’n anderhalf uur kunt lopen. Een van de stops op de route is Azienda Agricola Ruocco’s, waar zelfgemaakt citroensap, citroensalade (met munt, azijn en olijfolie) en limoncello gemaakt worden.

In Minori wacht een heerlijke beloning: een delizia al limone, een van de specialiteiten van de beroemde Pasticceria Sal de Riso, een begrip aan de Amalfikust en ver daarbuiten. Sal de Riso, die geboren en getogen is in Minori, maakt ook een onovertroffen ricottataart met peer en andere taartjes die eigenlijk te mooi zijn om op te eten.

6. Ravello – het balkon van de Amalfikust

Hoog boven de kustlijn schittert Ravello, een van de meest tot de verbeelding sprekende plaatsen aan de Amalfikust.  Gina Lollobrigida en Greta Garbo dartelden in de tuin van Villa Cimbrone, dat tegenwoordig een luxe hotel is met een beroemde tuin. Die kun je trouwens ook als niet-hotelgast bezoeken. De allermooiste plek van deze giardino is het Terrazza dell’Infinito (‘terras der oneindigheid’) van waar het uitzicht over de Amalfikust en de Golf van Salerno zo mooi is dat je hier de omslag van je vakantiefotoboek gaat schieten.

Net zo sprookjesachtig zijn de tuinen van Villa Rufolo, waar componist Richard Wagner enige tijd verbleef. Het beeld van Villa Rufolo zal je vast bekend voorkomen. De pijnboom die in de tuin van Villa Rufolo staat, is namelijk een van de meest gefotografeerde bomen ter wereld en ook de kerktorens in de schaduw van de boom zijn inmiddels wereldberoemd.

7. Duik de keuken in met Mamma Agata

Tijdens een kookworkshop bij Mamma Agata krijg je een kijkje in de keuken van deze Italiaanse mamma, die voor veel beroemdheden heeft gekookt: Humphrey Bogart, Anita Eckberg, Marcello Mastroianni, Elizabeth Taylor, Federico Fellini, Jacqueline Kennedy, Pierce Brosnan… Van dochter Chiara leer je hoe je een aantal traditionele Italiaanse gerechten bereidt, van een verrukkelijke melanzane alla parmigiana tot spaghetti al contadino en polpette (gehaktballetjes). Zodra de gerechten klaar zijn, ga je aan tafel om te smullen van alle lekkers, met een glaasje limoncello toe.

8. Furore – het dorpje dat er niet is

Furore heeft als bijnaam il paese che non c’è – het dorpje dat er niet is. Furore is eerder een verzameling van huisjes die verspreid liggen over de rotsen, als een door de wind verspreid kaartspel. De mooiste plek van Furore is Il Fiordo, het fjord, een diepe inham met een fijn strandje dat deels wordt bevolkt door vrolijk gekleurde vissersboten.

Furore heeft nóg een bijnaam: il paese dipinto, het beschilderde dorpje. Elk jaar in september worden kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om tijdens het evenement Muri d’Autore schilderingen te maken, die de muren van de huizen het hele jaar door kleur geven.
Voor je Furore verlaat, moet je zeker ook even een kijkje nemen in de Villa della Storta, waar een permanente foto-expositie is gewijd aan Anna Magnani, een van de diva’s van de Italiaanse cinema. Het voormalige woonhuis van Magnani en haar echtgenoot Roberto Rossellini is een museum met foto’s en verhalen over hun grote liefde.

9. Vietri sul Mare – kleurrijk keramiek

In Vietri sul Mare ademt alles keramiek. Een wandeling door het dorp is dan ook een zeer kleurrijke ervaring. Voor een mooi souvenir ga je het beste naar Ceramica Artistica Solimene. Niet omdat de bordjes hier mooier zijn dan elders, maar omdat de fabriek zelf zo bijzonder is! Het is een project van architect en ontwerper Paolo Soleri, die zich wellicht liet inspireren door Gaudi toen hij de fabriek vorm gaf. Hoewel Soleri in Turijn is geboren, werkte hij grotendeels in de Verenigde Staten – de Soleri-fabriek is zijn enige werk in Italië.

10. Ontdek de Amalfikust te paard

Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere ervaring om je vakantie aan de Amalfikust compleet te maken, boek dan een paardrijdtocht bij de broers Imparato van de 3 Brothers Ranch. Je wordt vergezeld door een van de broers die je bijzondere verhalen over de geschiedenis van het gebied en de omgeving voorschotelt. Op de rug van je paard geniet je hoog boven de Amalfikust van een spectaculair uitzicht op de onderliggende dorpjes, zoals Raito en Vietri sul Mare, en de Golf van Salerno. Tijdens de excursie kom je op plekken die voor de meeste toeristen onbekend terrein blijven. De broers verzorgen ook verschillende hikingtours en houden op de ranch regelmatig een sfeervolle barbecue (van april tot oktober), met als side dish een betoverend uitzicht op zee.

11. De Amalfikust op een Vespa

Heb je liever wat elektrische pk’s, dan kun je de Amalfikust ook per scooter verkennen. Bij JollyRent of Amalfi Rent a Scooter kun je een scooter huren voor een of meerdere dagen. De scooters worden afgeleverd en opgehaald bij de accommodatie waar je verblijft.

Luxe hotels aan de Amalfikust

Voel je als een God in Italië bij een van deze luxe hotels:

Slaap je liever in Sorrento? Dan is Hotel Minerva een aanrader. In Salerno mag je bed & breakfast Casa Santangelo niet missen (bekend van het televisieprogramma B&B vol liefde).

CiaoTutti