Zo komen paparazzi aan hun naam
Of het ligt aan het feit dat ik de naam leerde kennen door very famous non-Italian celebrities in American movies (of iets in die richting), of dat ik me er gewoon niet druk om maakte omdat er bij mijn voordeur geen fotografen in de bosjes liggen als ik McDonald’s eet weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ik niet wist dat de term ‘paparazzi’ Italiaans is. Nu natuurlijk wel, maar dat kwartje viel dus laat, al klinkt het woord zo Italiaans als wat. In de hoop dat er met mij meer zijn: hier komt ie vandaan.
Fellini’s fotograaf Paparazzo
Iedereen die La Dolce Vita heeft gezien en het antwoord niet weet krijgt straf en moet de film opnieuw kijken, want de term paparazzi werd geboren door de Italiaanse klassieker. Filmmaker Federico Fellini baseerde het karakter van de nogal opdringerige fotograaf uit de film op Tazio Secchiaroli, een nogal opdringerige fotograaf die hij eens in het echt ontmoette. Zijn fictieve fotograaf noemde hij Paparazzo.
Een naam die niet geheel toevallig lijkt op het Siciliaanse ‘papataceo’, wat een grote, zoemende mug betekent, al heeft Fellini later nog meer (saaiere) verklaringen gegeven voor de keuze van dit specifieke woord. In Italië werd de naam synoniem voor de om sterren heen zoemende fotografen. Toen de film inmiddels internationaal op het doek was en Times Magazine ‘Paparazzi on the Prowl’ kopte bij een foto van een prinses die in Rome belaagd werd door fotografen, werd de vervelende flitser voor altijd paparazzo.