De lekkerste restaurants in Lucca

Moe van een wandeling over de stadsmuren, van de reis door Toscane of gewoon honger en toevallig in Lucca? Bof jij even, want de kleine stad heeft ook op culinair vlak genoeg te bieden. Van stevige klassiekers typerend voor de regio tot eigenwijze creatieve chefs; ik koos zes restaurants in en rondom Lucca waar je jezelf het allerbeste kunt parkeren voor een goed diner.

6x restaurants in Lucca

Buca di Sant’Antonio

Vraag je een local naar een restaurant in Lucca, dan is de kans aanzienlijk dat-ie met Buca di Sant’Antonio op de proppen komt. Niet gek, want deze zaak in het hart van het historische centrum houdt het daar al sinds eind 1700 uit. In een karakteristiek interieur van terracotta vloeren en koperen potten aan het plafond wordt de traditionele keuken van Lucca geserveerd en is vlees wat de klok slaat. Trippa (pens) moet je hier als liefhebber bestellen en ook voor farrosoep, een van de oudste gerechten van Italië, zit je er goed. Al mag je uiteraard ook gewoon voor een veilig pastaatje gaan.
Buca di Sant’Antonio – Via della Cervia 3, Lucca

Da Giulio in Pelleria

De Toscaanse keuken wordt getypeerd door redelijk wat vlees en is niet bang om alles van het dier te gebruiken. Zo worden bij Da Giulio in Pelleria ook ingewanden en minder nobele stukken rundvlees gebruikt in gerechten en draait de keuken om eenvoudige maar goede grondstoffen. Verder eet je bij dit restaurant aan het randje van de stad goede gevulde en droge pasta, soepen en huisgemaakte desserts. Er is een prachtig terras onder een gewelfd plafond, de service is dik in orde en de wijnen evenwel.
Da Giulio in Pelleria – Via delle Conce 45, Lucca

L’Imbuto

Chef Christiano Tomei is wat tegendraadser en laat de klassieke regionale keuken lekker gaan. Als je wat meer te besteden hebt, laat je hier dan absoluut meenemen door de eigenwijze chef die tot ver buiten Lucca bekend is en geprezen wordt voor zijn creatieve keuzes. Die giet hij in een innovatief menu waarbij ieder gerecht een verrassing is. De inhoud daarvan hangt af van wat er op de markt is en van z’n humeur. Gewoon gaan zitten en genieten dus.
L’Imbuto – Piazza del Collegio, 7, Lucca

Ristorante Giglio

Ook eentje waar je niet even aan kunt komen waaien, want met een Michelinster naast de deur is het reserveren geblazen. Ristorante Giglio bevindt zich in een waanzinnig palazzo in Lucca met fresco’s op het plafond en een lekker terras voor de deur. Er wordt hedendaags klassiek gekookt, waarbij Aziatische invloeden duidelijk aanwezig zijn. Een interessante combi die lang niet altijd goed uitpakt, maar hier wel.
Ristorante Giglio – Piazza del Giglio, 2 Lucca

Antica Locanda di Sesto

Nog zo’n oudje als de eerste in de rij is Antica Locanda di Sesto; een trattoria uit begin achttiende eeuw nét buiten Lucca. Ondanks z’n leeftijd wordt er eigentijds gekookt en wordt er naast aandacht aan wijn, ook aandacht besteed aan regionale bieren. Must-proevers zijn de tagliolini met worstragù of bottarga, konijnencacciatore en Garfagnana pecorino.
Antica Locanda di Sesto – Via Ludovica, Lucca

Giacomo Pietrasanta

Ook Giacomo Pietrasanta is een restaurant iets buiten de stad Lucca, in het dorpje Pietrasanta. Dat ligt aan de kust, waardoor er veel vis op het menu staat. De chef is van origine Toscaans, maar opende een restaurant in Milaan en daaruit volgden er meer. Bij Giacomo Pietrasanta worden de twee gebieden in de mix gegooid, waaruit een klassieke trattoria met traditionele Milanese en Toscaanse gerechten werd geboren, met een gepolijst vintage interieur en een charmante groene tuin.
Giacomo Pietrasanta – Via del Marzocco, 19, Pietrasanta