Massimo Bottura opent nieuw restaurant Al Gatto Verde

Een beetje liefhebber van goed eten mag de vlag uithangen en de agenda erbij pakken, want een van ’s werelds grootste chefs heeft een nieuw restaurant geopend. Niet een om sterren mee binnen te slepen (al zou het me niets verbazen dat dat wel gebeurt), maar een om de gewone burger mee aan te trekken. In het hart van een van de lekkerste regio’s van Italië vind je Al Gatto Verde, uit de koker van Massimo Bottura, met opkomend talent Jessica Rosval achter de pannen.

Massimo Bottura

Hij behoeft eigenlijk geen introductie meer, maar ik doe het toch even: Massimo Bottura is de man achter Osteria Francescana, het restaurant in Modena dat meerdere malen tot beste restaurant ter wereld werd bekroond en daarnaast drie michelinsterren binnensleepte. En gezien een chef van buitenaards formaat zelden één restaurant bezit, heeft-ie er meerdere en verbond hij zijn naam aan nog meer zaken als adviseur. Maar Osteria Francescana bleef paradepaardje, en kreeg een aantal jaren geleden een verlengstuk op het platteland.

Casa Maria Luiga

Casa Maria Luiga is een waanzinnig, kleinschalig boutiquehotel op het platteland rondom Modena. In het restaurant van het hotel worden klassiekers die Osteria Francescana groot hebben gemaakt geserveerd, terwijl ‘het origineel’ in het stadshart blijft innoveren met nieuwe menu’s. Maar zowel een kamer bemachtigen in het hotel als een tafeltje reserveren bij Osteria Francescana is moeilijk en goed duur. Dus kwam er zo’n drie jaar terug het evenement Tòla Dòlza bij Casa Maria Luiga, een zondagse brunch gewijd aan gezelligheid, vuur, de houtoven en gerookte smaken. Een BBQ en brunch met livemuziek die alles waarmaakte wat je er niet van verwacht, open voor gasten buiten het hotel en daarmee direct geliefd bij Modenese.

Het nieuwe restaurant Al Gatto Verde

“When the cat turns green, anything can happen”

De getalenteerde chef Jessica Rosval deed er iets nieuws en krijgt bij het nieuwe restaurant nu de kans om elke dag te schitteren. Bij Al Gatto Verde breekt een nieuw tijdperk van lekker eten aan, dat toegankelijker en levendiger is dan wat al stond. Het restaurant bevindt zich in de naastgelegen acetaia waar je binnen dineert, of op de binnenplaats tussen 1400 vaten balsamicoazijn uit de vorige eeuw. Net als bij Tòla Dòlza draait de keuken om vuur.

Op het menu onder meer cotechino “e sangue di drago”, oftewel “drakenbloed” van hibiscus en zoetzure pruimen. De pasta Arsa wordt al genoemd als nieuwe klassieker; verbrande pasta gekookt als een risotto met shortribfilet, ahornsiroop en zoetpittige pistache. Het chef’s menu is €140 euro, maar à la carte begint al bij €20. De deuren zijn inmiddels open en er is nog plek, maar ik gok dat het óók hier vechten gaat worden om een tafeltje.

Al Gatto Verde – Stradello Bonaghino 56, San Damaso