Nu in de winkel: Toscanini Pasta is een instant klassieker

Tja, als een van je favoriete Italiaanse restaurants een kookboek uitbrengt, kan er weinig misgaan. Maar Maud Moody en Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini hebben zichzelf met hun nieuwe kookboek Toscanini Pasta overtroffen, als je het mij vraagt.

Zo vind ik De Bijbel van de Italiaanse keuken uit dezelfde koker een topboek, maar blijft deze qua vormgeving wel binnen de kaders van de Bijbel-serie. Toscanini Pasta heeft die grenzen niet en gaat dus een eigen weg, met cleane typografie en fotografie. De keuze van misschien wel het simpelste recept uit het boek, spaghetti aglio, olio & peperoncino, op de cover vind ik fantastisch. Eigenwijs én met een verhaal.

Spaghetti AOP, zoals Moody & Pacenti het noemen, is een favoriet van beide. Moody proefde het voor het eerst in Toscane bij vrienden die het niet ruim hadden en was vooraf sceptisch. Bijna kale spaghetti? Tot ze een hap nam – en zo verdiende de AOP jaren later een plek op de omslag van het kookboek.

Ook Pacenti opent het boek met een mooi eigen verhaal. De half-Italiaanse chef groeide op tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika, waardoor men creatief moest zijn. Thuis werd Italiaans gekookt zonder de producten die de keuken typeren, simpelweg omdat ze niet geïmporteerd werden. ‘Daardoor ontdekte ik al vroeg dat de traditie niet betekent dat je altijd alles hetzelfde doet. De recepten veranderen mee met de locatie en de mogelijkheden,’ aldus Pacenti in het voorwoord. Bij restaurant Toscanini pakt het stel het hetzelfde aan, en wordt er gekookt met wat er voorhanden is.

Mijns inziens een mooie les die je ook op het boek kunt toepassen. Met bijna driehonderd pagina’s aan alleen al recepten (naast mooie achtergrondinformatie over geschiedenis, ingrediënten en keukengerei) móet er wel iets tussenzitten dat je zo uit het keukenkastje grijpt, maar zo niet kun je er ook creatief mee omgaan. Zo maakte ikzelf dezelfde avond dat ik het digitale inkijkexemplaar ontving nog de malfatti met een eigen saus, waarop in inmiddels al drie eigen varianten heb gemaakt.

Toscani Pasta kookboek kopen

Toscanini Pasta – Maud Moody & Leonardo Pacenti – Carrera Culinair

Genoeg geneuzeld, tijd om te proeven. Ik heb drie recepten om van te watertanden voor je ontfutseld om vast uit te proberen:

En daarna aanschaffen dat boek, want ik beloof je: dit is een instant klassieker die in de keuken van elke liefhebber van de Italiaanse keuken moet staan.

Je koopt Toscanini Pasta hier voor € 35 »