Prego! Favoriete Italiaanse restaurants in Amsterdam

italiaans restaurant amsterdam

Handen omhoog voor wie bij een Italiaans restaurant weleens dacht: pasta maken kan ik thuis ook. Ja, er zijn uitschieters waar je waanzinnig eet zoals je het thuis niet zo snel zal kunnen (ik noem geen namen, Toscanini), maar voor een snelle pasta om de hoek gaan we in onze culinair verwende hoofdstad niet zo snel. Laat dit een les wezen, want we hebben een aantal favoriete Italiaanse restaurants in Amsterdam voor je die linea recta je nu-doen-lijst in kunnen. Sommige kunnen ook bij minder tijd en geld. Wedden dat je hierna geen twee keer nadenkt over het inruilen van je eigen fornuis voor een tafeltje a fuori?

De beste Italiaanse restaurants van Amsterdam

Toscanini

Om te beginnen met dat inkoppertje. Toscanini bewees al jaren geleden dat Italiaans uit eten gaan een feest is. Roep je Italiaans restaurant in Amsterdam, dan roep je Toscanini. En dat is verdiend, want chef en mede-eigenaar Leonardo Pacenti kookt er al decennialang regionale klassiekers uit heel Italië, op z’n eigen manier.
Toscanini – Lindengracht 75, Amsterdam Jordaan

Hier eet je als een Italiaan in Rotterdam »

Fiaschetteria Pistoia

Verstopt in een knus Amsterdams pandje hartje centrum staat de chef hier handgemaakte pasta’s te maken in de open keuken. Op het menu wat typisch Toscaanse antipasti en die verse pasta’s, zoals seizoenstopper tagliatelle met tartufo, spaghetti bottarga waar het knoflookalarm van afgaat en zelfs mijn nostalgische jeugdfavoriet spaghetti al burro. Tik je wel zestien euro voor af, en voor de tartufo ga je richting de dertig – beetje prijzig, maar wel goed.

Aangezien je hier en daar bijna op de schoot van je buurman dineert is de kans groot dat je watertandend je eigen keuze wantrouwt, in mijn geval vanwege een bord pici cacio e pepe. O, en de wijnkaart: die is niet bijster spannend, maar wordt fantastisch gepresenteerd in de vorm van een rekje lege flessen op tafel om uit te kiezen.
Fiaschetteria Pistoia – Utrechtsedwarsstraat, Amsterdam

Vicio Il Mastro Pastaio

Vicio is meester in deegwaren, en dat is voor de chef-eigenaar genoeg reden om z’n zaak deze onmogelijk te onthouden naam te geven. We geven hem groot gelijk, maar noemen ‘m voor het gemak even dat Italiaanse restaurant aan de Bilderdijkstraat die stilletjesaan de Italiaanse restaurant-hitlijsten bestormt met z’n Siciliaanse gerechten. Hier proef je de cucina povera uit het zuiden, waar van simpele ingrediënten een feest van smaak wordt gemaakt. Tips zijn de arancina di mare met inktvisinkt en tagliatelle Siciliane met zongedroogde tomaat, pecorino, kappertjes en broodkruim. Verplicht is de huisgemaakte cannolo na.
Vicio Il Mastro Pastaio – Bilderdijkstraat 192H, Amsterdam

La Fiorita

Eigenlijk ben ik al dol op La Fiorita omdat het interieur zo móói is. Bruine leren banken, donker hout, wit tafellinnen, stukje ouderwetse terrazzovloer, beetje goud hier en daar en een goedgevulde wijnkelder waar ik in wil wonen. Nu mag het eten er ook best zijn: modern Italiaans en een menu waarvan kiezen veel te moeilijk is. Doe dus maar lekker luxe en ga voor het menu dello chef con primi en laat je wijn ook adviseren. Zo’n tafel vol is gegarandeerd de beste keuze.
La Fiorita – Tweede Tuindwarsstraat 12H, Amsterdam

Écht lekkere restaurants in Maastricht »

Pianeta Terra

Dit jaar was de titel Beste Italiaanse restaurant van Nederland voor Pianeta Terra. Verwacht hier geen pasta met kaas, maar een wisselend menu met hyperlokale ingrediënten; zo kan er zomaar eens een kraaienborst van Schiphol op je bord belanden, op z’n Italiaans aangepakt. Chef Fabio Antonini is ambassadeur van de Slow Food Ambiance, die de biodiversiteit van voedsel beschermt. Er wordt gewerkt met kleine producenten uit de buurt en ook de veelal biodynamische wijnen komen van kleine wijnhuizen.
Pianeta Terra – Beulingstraat 7, Amsterdam

Domenica

Bij Domenica is het iedere dag zondag. Chef Flavio drukt een duidelijke Italiaanse stempel op de kaart, maar laat zich niet strikt leiden door regeltjes en kookt ook breder mediterraan. Hier ga je voor het chef’s menu, geloof je de sommelier op z’n gekleurde ogen, laat je het denkwerk over aan de rest van de wereld en trek je er lekker de tijd voor uit.
Domenica – Noordermarkt 7, Amsterdam

Gustatio

Deze pijpenla aan de Overtoom was voor mij een grote verrassing en is een gevalletje van don’t judge a hoekpand by it’s cover. De borden pasta zijn on-Italiaans groot, maar dat is hier alleen maar een win-win. De slierten en kussentjes zijn namelijk hartstikke huisgemaakt en aan het klassieke gedeelte van de kaart weigert de 100% Romeinse capo te sleutelen. Klassiek is tenslotte klassiek, en daarmee pasta. En dan il conto: die is absoluut Italiaans, tenzij je Barolo drinkt. Daar kom je wel voor terug.
Gustatio – Overtoom 459A, Amsterdam