Vliegen naar de Amalfikust wordt straks veel makkelijker

Weleens naar de Amalfikust proberen te komen? Als je het aantal koppen op straat telt in de zomer zou je het niet denken, maar de schilderachtige kust met tegen de kliffen geplakte huizen is niet bepaald makkelijk te bereiken per openbaar vervoer. Kom je met het vliegtuig, dan zul je via Napels moeten, om daarna met de bus verder te reizen naar de dorpjes zelf. Dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag en kost je ook wat jaren van je leven, want ik weet niet of je weleens busfilmpjes op Youtube hebt gezocht van de Amalfikust, maar als je bang bent zou ik dat maar gewoon niet doen. Goed nieuws voor reizigers: deze zomer opent Salerno Costa d’Amalfi Airport z’n deuren, waardoor deze Kodak-kuststreek eindelijk gemakkelijk bereikbaar wordt.

Salerno Costa d’Amalfi Airport

De luchthaven zelf is geen nieuwkomer is; hij werd gebouwd in 1926 en heeft een gevarieerd CV met functies als militaire basis, vliegschool, brandbestrijdingscentrum en privévliegveld. Na een periode als commerciële luchthaven tussen 2007 en 2016, maakt het acht jaar later een welverdiende comeback als een hub voor commerciële vluchten.

Salerno Costa d’Amalfi ligt op zo’n 45 kilometer van de stad Amalfi en maar 21 van Salerno. Allereerst zal het vliegveld deze zomer z’n diensten starten met de Spaanse luchtvaartmaatschappij Volotea. De bestemmingen beginnen met vluchten naar Nantes in Frankrijk en Cagliari op Sardinië in juli, gevolgd door Verona en Catania in september. Hoewel er uiteindelijk meerdere luchtvaartmaatschappijen zullen opereren, zal de uitbreiding van de luchthaven geleidelijk plaatsvinden, parallel aan de introductie van nieuwe diensten. Een Transaviaatje zit er vooralsnog dus niet tussen.

Vliegen naar de Amalfikust

Wat ik persoonlijk niet helemaal begrijp, is dat het behoorlijk goed ontvangen wordt in de regio die enorm kampt met overtoerisme. Wel is het vliegveld naast een oplossing voor vervoer naar de Amalfikust ook bedoeld als verlichting voor de druk op Capodichino International Airport, het vliegveld van Napels waar afgelopen jaar 12,4 miljoen man voet aan land zette. Salerno Costa d’Amalfi belooft in 2043 – duurt nog wel even dus – 6 miljoen reizigers te ontvangen onder z’n duurzaam gebouwde dak.