Huh? Luchthaven Florence Amerigo Vespucci krijgt een enorme wijngaard op het dak

Zo-veel vragen. Amerigo Vespucci Airport, oftewel Aeroporto di Florence-Peretola op een kleine tramrit afstand van de mooiste stad ter wereld krijgt een wijngaard op het dak. Dat het vliegveld wel een opknappertje kan gebruiken, begrijp ik. En een wijngaard op het dak vind ik een onwijs gezellig idee. Maar hoe je in hemelsnaam een wijngaard gaat onderhouden terwijl de vliegtuigen je om de oren vliegen? En toch gaat het gebeuren.

Luchthaven Amerigo Vespucci in Florence

Momenteel is luchthaven Florence samen met Pisa het belangrijkste vliegveld van Toscane. Het ligt qua afstand van de stad hartstikke praktisch, maar verder eigenlijk totaal niet. De landingsbaan is veel te kort, waardoor je bij een beetje wind niet kunt landen. Zo zat in eens in een vliegtuig dat na een snoekduik naar beneden met een flinke ruk weer terug omhoog ging, om het na een rondje boven Florence nog eens dunnetjes over te doen, vervolgens naar Pisa uit te wijken en daarna pas totaal de andere kant op in Bologna met toestemming te landen. Je kunt je wellicht inbeelden wat dat met de maag van mijn voorbuurman deed.

De omliggende heuvels maken het een uitdagende klus voor moderne vliegtuigen om te landen en lange tijd werd er gesteggeld over het verlengen van de landingsbaan. Dat zou alleen ten koste gaan van de stad. Inmiddels is de oplossing er en wordt de landingsbaan van richting veranderd en zo alsnog verlengd. Ook wordt het vliegveld uitgebreid om veel meer passagiers te kunnen ontvangen. Het maffe idee van de wijngaard kwam van Rafael Viñoly Architects, een architectenbureau waarvan de naamgever vorig jaar overleed.

Vliegveld met wijngaard op het dak

77.000 m2 aan wijnstokken komt er op het dak. Waarom? Men vindt dat het een eerbetoon is aan de Toscaanse wijntraditie, waar je zo al met je neus opgedrukt wordt nog voordat je voet aan wal zet. Onder het vliegveld komt de cantina waar de wijn zal rijpen. Er wordt al gesproken over een toonaangevende wijnmaker die de stokken onder handen zal nemen. Daarbij vraag ik me alleen dus enorm af: hoe. Hoe ga je wijnmaken op een plek met kerosinewalmen, lawaai, geen natuurlijk terroir, trillingen die funest zijn voor wijnen? Maar goed, er zal lang genoeg over nagedacht zijn gezien het plan er daadwerkelijk komt. Cool vind ik het wel.

Project Aeroporto di Florence-Peretola zal afgerond worden in twee fasen: in 2026 deel één, in 2035 deel twee. Er komt dan ook gelijk een nieuwe verbinding met de stad, waar ondertussen ook een hypermodern nieuw treinstation uit de grond gestampt wordt. Ik kan het me allemaal niet voorstellen, in de beeldschone renaissancestad waar vernieuwing lange tijd ver te zoeken was.

Beeld: Rafael Viñoly Architects