Siena: officieel de vriendelijkste stad van Europa

Als je nou écht niet weet waar je heen wilt op vakantie volgend jaar, dan kun je er altijd nog een random awardlijstje op naslaan. Random omdat ik je het precieze verschil tussen bijvoorbeeld de meest gastvrije stad ter wereld en de meest vriendelijke stad van Europa niet kan uitleggen (behalve dat de ene over Europa gaat en de andere over de wereld), maar leuk blijven ze wel. Ik ben hier om je die tweede te vertellen: dit is de vriendelijkste stad van Europa in 2023. En de meest gastvrije stad vind je hier. Allebei in La Bella Italia.

De vriendelijkste stad van Europa

Het verdict komt in dit geval van de lezers van Condé Nast Traveller. Voor de jaarlijkse Reader’s Choice Awards 2023 werd gestemd op onder meer de meest vriendelijke steden van ons continent. Tromgeroffel, de grote winnaar is: Siena. En niet zomaar vriendelijk zijn ze daar, maar zelfs 98,33% vriendelijk.

De inwoners van Siena hebben dus blijkbaar de grootste glimlach op hun gezicht en de Toscaanse stad wordt door omschreven als een bruisende stad met levendige café’s. In de middeleeuwse straatjes vind je ambachtelijke boetiekjes en familierestaurants die de stad een ziel geven. Uiteraard is er een mention voor de Palio, een jaarlijkse paardenrace op het belangrijkste plein van de stad.

Readers’ Choice Awards 2023

Laat ik de rest van Europa nu niet achterstellen en je gelijk even op de hoogte brengen van de volledige top 10. Dit zijn alle vriendelijkste steden van Europa, met het percentage van aardigheid erachter. Met twee hoeraatjes voor Ierland, want daar zijn ze met twee steden in de top drie ook hartstikke aardig, plus de twee Spaanse steden die de middenmoot domineren.

 1. Siena, Italië (98.33)
  2. Cork, Ierland (97.00)
  3. Dublin, Ierland (95.37)
  4. Helsinki, Finland (95.00)
  5. Belgrado, Servië (94.55)
  6. Malaga, Spanje (94.19)
  7. San Sebastián, Spanje (92.67)
  8. Dubrovnik, Kroatië (92.61)
  9. Boekarest, Roemenië (92.5)
  10. Ljubljana, Slovenië (92.31)