Agriturismo in Le Marche: dit zijn de 7 mooiste om nu te boeken

Tijdens mijn vuurdoop in De Marken viel ik met mijn neus in de boter. Niet alleen om hoe ik werd onthaald bij mijn verblijfplek, maar ook omdat zo’n beeldschone agriturismo een uitzondering op de regio blijkt te zijn. Le Marche is nog niet overspoeld door massatoerisme en dat lijkt zich door te vertalen in het aanbod vakantieboerderijen. Ze zijn er genoeg, maar de focus ligt er niet per se op het interieur en een schoonheidsprijs verdienen ze vooralsnog niet. Maar vooruit, er moet natuurlijk gewoon gewerkt worden. Een agriturismo is een werkpaard, geen paradepaard. Al bestaan er ook die het allemaal hebben, kon ik na goed graafwerk concluderen. Charme, comfort, looks: deze agriturismi in Le Marche zijn het perfecte plaatje.

7x agriturismo in Le Marche

© Madelief Suijkerbuijk, Qui Voglio

Qui Voglio

De agriturismo waar ik met mijn neus in de boter viel en waarvan de Nederlandse eigenaren inmiddels onze tipgevers zijn voor de regio, waar ze zich perfect middenin bevinden. Er zijn fijne tweepersoonskamers en volledige appartementen te boeken, wakker worden doe je met een heerlijk ontbijtje op het terras met uitzicht over het heuvellandschap en ’s avonds kun je met een beetje geluk mee eten van wat de moestuin voor je heeft uitgekozen. Qui Voglio is prachtig en alles is er tot in de puntjes verzorgd. Behalve het zwembad, zullen ze daar zelf op antwoorden, want daarvoor liet de vergunning een eeuwigheid op zich wachten – tot uitgerekend deze week. Met een beetje geluk trek je komend seizoen dus baantjes in een splinternieuw bad. Al valt er met het huidige bovengrondse alternatief ook heus niets te klagen. Beloof ik je. Lees vooral hun verhaal even, om vast warm te worden voor een tripje Qui Voglio.
Qui Voglio – Monte Roberto, Le Marche

© Il Pignocco

Il Pignocco

Voor eenieder nog niet weet dat ik een zwak voor torens heb, dat heb ik. En Il Pignocco heeft een toren. Maar dat niet alleen: de agriturismo ligt op een fantastische plek in Le Marche. Bovenop een heuvel, omringd door een enorme lap grond waarop van alles verbouwd wordt, zwembad tussen de olijfbomen en uitzicht over de zee die zo’n zeven kilometer verderop ligt. Daartussen ligt de stad Pesaro; je zit dus in het groen én praktisch in de stad. Het country house heeft prinsesserige kamers en appartementen, waarbij Feronia er met kop en schouders bovenuit steekt. Vier verdiepingen voor jezelf, met op piano tre de slaapkamer met panorama-uitzicht en daarbovenop een dakterras met dito view.
Il Pignocco – Pesaro, Le Marche

© Castello della Pieve

Agriturismo Biologico Castello della Pieve

Redelijk kneuterig maar wel heel charmant en met een verhaal. Castello della Pieve is een volledig bergdorp van zeven huizen, een kerk en een oude toren. Het was lange tijd een spookdorp, tot het omgetoverd werd tot een vakantieparadijs met restaurant en zwembad. Er zijn aardig moderne kamers te boeken, maar ook hele stenen appartementen die eruitzien alsof je een vakantie naar de middeleeuwen hebt geboekt. Dat sluit lekker aan bij de geschiedenis van het gehucht, want in Castello della Pieve werd de ballingschap van de grote dichter Dante Alghieri afgekondigd. De agriturismo ligt op de grens van Le Marche, Toscane en Umbrië, waardoor je strategisch kunt trippen naar plaatsen in alledrie de regio’s.
Castello della Pieve – Mercatello Sul Metauro

© Il Gallo Senone

Resort Il Gallo Senone

Hoeveel er nog echt van de oude boerderij over is? Weinig. De buitenkant van Il Gallo Senone is nog altijd karakteristiek voor Le Marche. De binnenkant is positief onherkenbaar en staat vol designspul. En niet alleen naar het interieur is aandacht uitgegaan; het is een eco resort waarbij de natuur centraal staat. Er zijn kamers en suites, waarbij de laatste een leuk extraatje hebben. Elke suite heeft namelijk een eigen moestuintje waar gasten hun eigen groente en fruit uit mogen halen. Maar ook kamerbewoners hebben het er goed, in het zwembad, de boomgaard of op het strand van Senigallia iets verderop.
Resort Il Gallo Senone – Ancona, Le Marche

© Villa Vicini

Villa Vicini

Het mooie van Le Marche is dat een groot deel van de regio bestaat uit zacht golvende heuvels. Dat betekent dat als je daar een beetje bovenop zit, je heel ver kunt kijken over heel veel mooie lagen landschap. Dat voordeel heeft Villa Vicini absoluut. Een Nederlandse familie noemt de agriturismo sinds 2021 thuis, waar gasten in twee appartementen en op de camping op het land welkom zijn. Rondom het zwembad wordt volop gewerkt; er wordt olijfolie gemaakt en een eigen wijn van de lokale passerinadruif. En ook in de keuken is het altijd druk, waar een Italiaanse chef de gasten trakteert op gerechten die typisch zijn voor de regio.
Villa Vicini – Ortezzano, Le Marche

© Filodivino

Filodivino Wine Resort & SPA

Wijn, wijn, wijn, wijn. En resort. Dat zijn twee woorden, herhaald weliswaar, waar je me erg gelukkig mee maakt. Filodivino is een wijnlandgoed van formaat waar je ook kunt verblijven, en hoe. Vijf prachtige kamers met natuurlijke kleuren en materialen waarvan je direct zen wordt, maar mocht dat toch niet lukken dan kun je er nog de spa of infinity pool induiken. Een kijkje in de cantina oftewel wijnkelder moet je hier natuurlijk ook nemen. Geen boerderijleven (al wordt er genoeg verbouwd om je heen), wel bourgondische luxe.
Filodivino Wine Resort & SPA – San Marcello, Le Marche

© Officina del Sole

Officina del Sole

Ooit een verlaten boerderij, nu meer dan twintig luxe (tikkie tuttige) verblijven tussen de fruit- olijf- en wijngaarden. Verspreid over de enorme lap prachtige grond vind je alles wat je nodig hebt voor een vakantie in Le Marche. Er is een hoofdgebouw met kamers, waarnaast de ontbijtzaal, het restaurant en de cantina zich bevinden. Verderop ligt een kleine oase met nog meer verblijven en een groene tuin met zwembad en dwaal je de andere kant op, dan kom je bij de luxe spa. Daartussen en omheen liggen heel wat hectares aan landbouwgrond, waarop wijnranken tegenwoordig de dienst uitmaken.
Officina del Sole – Montegiorgio, Le Marche