Hoe Italianen warm blijven tijdens wintersport

De grootste vijand van Italianen? Daar kom je achter als je met nat haar over straat loopt en iedereen je aankijkt of je gek bent. Of als je je ergens begeeft waar het tocht. Of als het regent. De grootste vijand van Italianen is namelijk kou. Kou en kou vatten is iets wat je beter te allen tijden kunt vermijden. Toch zijn Italianen ook groot fan van wintersport. Ik zocht uit hoe Italianen warm blijven in deze barre omstandigheden (lees: op zonovergoten pistes).

Warm blijven tijdens wintersport

Goede kleding

Kwalitatief goede wintersportkleding is essentieel. Geen halve maatregelen. Thermo-ondergoed is geen luxe maar noodzaak. Verder wordt er grondig geïnvesteerd in mutsen, handschoenen en skibroeken. Als het er dan toevallig ook nog modieus uitziet is dat mooi meegenomen natuurlijk. Maar de prioriteit ligt bij het bittere gevecht tegen de kou. Koltruien bevinden zich bijna standaard in de garderobe van elke Italiaanse man. Dus ook op de piste mag een thermo-kolletje niet ontbreken.

Beweging

De beste manier om warm te blijven is natuurlijk om flink te bewegen. Italianen zijn over het algemeen best actief. Zowel met zomer- als wintersport. Ook zijn ze niet vies van een beetje competitie hier en daar. Voordat ze pauzeren voor een bord pasta bij de lunch willen ze eerst wel het gevoel hebben dat ze daadwerkelijk iets gedaan hebben. Dus pakken ze zo veel mogelijk afdalingen als ze kunnen. Forza.

Flinke lunch

Een van de grootste voordelen van wintersport in Italië is het goede eten wat rondom de pistes beschikbaar is. Opwarmen doe je het best onder het genot van een bordje dampende pasta met een glas wijn. In koude gebieden zijn de gerechten dan ook vaak wat zwaarder. Veel Parmigiano, aardappel, spek, pasta en truffel worden er gegeten en men schroomt er hier zelfs niet om boter in de gerechten te gebruiken. Dit omdat je dan genoeg energie hebt en warm blijft tijdens de volgende afdalingen.

Wintersportdrank

Likeur wordt veel gedronken in het winterseizoen, denk aan limoncello of grappa. Er zijn ook alcoholische dranken die specifiek en alleen in bepaalde wintersportgebieden worden gedronken, zoals een Bombardino. Een Bombardino is een goddelijke combinatie van advocaat met brandewijn en wordt warm gedronken met slagroom en kaneel. Dit drankje komt oorspronkelijk uit de regio Lombardije. Natuurlijk is er een legende over het ontstaan ervan. Een man uit Genua besloot een leven aan zee in te ruilen voor een leven in de bergen. Op een avond kwamen er gasten in zijn chalet om te schuilen voor een sneeuwstorm. Hij maakte een cocktail van alles wat hij nog in huis had en warmde dit op. ‘Accidenti, è una bomba!’ schijnt iemand gezegd te hebben: ‘wow, wat een bom.’ Voor veel Italianen is nu dan ook het motto op de piste: Bombardino è via.