Zit er nou wel of geen alcohol in tiramisu?
Ik heb een haat-liefde verhouding met tiramisu. Soms vind ik het lekker en soms zit er een niet te plaatsen smaak aan en laat ik ‘m liever staan. Is het de koffie die erin zit of misschien iets te zure room? En wat zit er überhaupt in dit Italiaanse dessert? Zoveel vragen dat ik er ’s nachts wakker van lag.
Alcohol in tiramisu
Na wat rondvragen bij mijn Italiaanse vrienden kom ik erachter wat er fout gaat tussen mij en tiramisu. Ik hou van tiramisu zoals ik hou van mijn vriend, het liefst zonder alcohol. Alcohol maakt meer kapot dan je lief is en zo ook dit romige Italiaanse toetje.
Een traditionele tiramisu wordt dus gemaakt zonder drank. Geen Amaretto, geen marsalawijn, geen rum. Wat je wel nodig hebt? Een pak lange vingers (die koekjes ja), rauwe eieren, mascarpone, een kop espresso om de lange vingers in te dopen en heel veel suiker (zo’n 12 eetlepels). O ja, en wat cacaopoeder om het af te maken.
Wat zit er in tiramisu
De bereiding is simpel. Je scheidt het eiwit van het eigeel en klopt het eiwit op. Het eigeel meng je met de berg suiker tot een glad geheel en daar spatel je de mascarpone doorheen. Als laatste roer je het opgeklopte eiwit er door. In een diep bord doe je de espresso en daar week je een voor een de helft van de lange vingers in. En dan is het een kwestie van laagjes bouwen. Hoe moeilijk het ook is, eet je tiramisu niet meteen maar laat het eerst drie uur opstijven in de koelkast. Hier vind je het recept voor tiramisu van de eigenaren van Toscanini, die ‘m overigens weer wel met alcohol maken.
Betekenis en ontstaan
Hoe komt het dat er zoveel meningen zijn over tiramisu met of zonder alcohol? Dat komt omdat er nogal wat wilde verhalen rondgaan over dit dessert. Ook wordt er geruziet over de herkomst van tiramisu. Maar één ding is zeker: de onlangs overleden Adol Campeol, restauranteigenaar in Treviso, zette ‘m voor het eerst officieel op het menu. Toen zijn vrouw zwanger was, werd haar dit mengsel van suiker, mascarpone en koffie gegeven om haar wat aan te sterken. Tiremisu, noemde ze het, wat in het dialect van Treviso “beur me op” betekent. Na haar zwangerschap kwam dit mengsel als nagerecht op de kaart te staan. Jawel, zonder alcohol. Dit recept is in 2010 ook opgenomen in Accademia Italiana della Cucina.
Het klassieke recept voor tiramisu is dus eigenlijk zonder alcohol, maar of je het nu maakt met of zonder alcohol, tiramisu is altijd een goed idee.