Klassieke tiramisù

tiramisu recept

Kun je de Italiaanse keuken vatten in één boek? Volgens onszelf én Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti niet. Daarom schreven de eigenaren van Toscanini een kookboek: De Bijbel van de Italiaanse keuken, met voor elke regio typerende recepten. Het populairste Italiaanse toetje buiten Italië, tiramisu, werd nog niet zo heel lang geleden in Treviso als eerste gemaakt. En die klassieker delen we graag.

Recept: tiramisu maken

Ingrediënten

Voor 6 à 8 personen – 20 minuten + 1 uur wachttijd

De Bijbel van de Italiaanse keuken – €31,99
  • 3 eieren, gesplitst
  • 6 el poedersuiker
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml espresso of sterke koffie
  • 5 el amaretto, brandy of rum* 
  • 175 g lange vingers

Om te serveren

  • 50 g pure chocolade, geschaafd
  • 2 el cacao

Benodigdheden

  • standmixer
  • garde
  • ovenschaal

*je kunt de alcohol ook prima weglaten uit dit recept

Bereiding

1. Begin met het maken van het mascarponemengsel. Doe de eierdooiers met de poedersuiker in de kom van een standmixer. Klop tot het mengsel heel lichtgeel van kleur is, en tot zich, als je de garde omhooghaalt, een lint vormt dat erop blijft liggen. Roer de mascarpone erdoor. Zet apart.

2. Sla nu in een vetvrije kom met een garde de eiwitten stijf. Je kunt de kom vetvrij maken door deze met een doorgesneden citroentje af te nemen. Zodra je pieken kunt trekken met de garde zijn de eiwitten stijf genoeg. Zorg dat ze niet te droog worden.

3. Spatel het eiwit in drie gedeeltes door de mascarpone. Vouw het eiwit voorzichtig door het mengsel heen om zo veel mogelijk luchtigheid te behouden.

4. Meng de koffie en likeur en haal de lange vingers hierdoorheen alvorens ze in een lage ovenschaal te leggen. Je kunt ook glazen gebruiken voor individuele porties. Maak één laag met lange vingers met de gesuikerde kant naar boven toe. Spatel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers. Herhaal de laatste twee stappen voor de laatste laag.

5. Laat de tiramisu afgedekt in de koelkast minstens 1 uur opstijven.

6. Strooi om te serveren de pure chocolade en cacao over de tiramisu.