Basilicumplant verzorgen – zo houd je je supermarktbasilicum levend

Nee, het ligt niet aan jou dat je basilicumplant voor de zoveelste keer een langzame dood sterft in je keuken. Deze plantjes zijn, zoals je ze koopt, niet gemaakt om lang mee te gaan. Maar dat kan anders. Als je de volgende tips volgt kun je niet een week, maar minstens een jaar monogaam genieten van pesto alla Genovese van dezelfde basilicumplant.

Stappenplan basilicumplant verzorgen

1.     Verdelen die handel

Allereerst zijn basilicumplanten uit de supermarkt te ruim gezaaid. Dat wil zeggen dat er te veel uitgegroeide zaadjes samen in een bakje aarde zitten. Er is dus te weinig ruimte. Als je je plant een langer leven wilt geven zul je ‘m van wat meer ruimte moeten voorzien. Verdeel je plant voorzichtig in vieren en voorzie ze van wat extra aarde. Stop ze goed in, en verwelkom ze in hun nieuwe thuis met wat water.

2.     Zonlicht

Basilicumplanten zijn net als Italianen, ze houden van warmte en zonlicht. Van dat laatste niet te veel van dat laatste maar ook zeker niet te weinig. Dat is toch het leuke aan het hebben van planten? Het cryptische, de vrije interpretatie, de ruimte om te falen? Nee, dus wel warm en zonnig maar niet uren en uren in de brandende zon.

3.     Water

Ook hier weer, voldoende maar niet te veel water. Het water giet je op de aarde. Als je gele blaadjes ziet betekent dit dat je te veel water gegeven hebt. Wanneer je verwelkte blaadjes ziet betekent dit juist te weinig water.

4.     Reanimatie

Mocht je het nou bijna helemaal verpest hebben met je basilicumplant is het het handigst om een kleine reanimatie te proberen. Dit doe je door de plant uit het bakje te halen en met de wortels in een schoteltje water te zetten. Voor je het weet staat ‘ie er weer blakend bij.

5.     Oogsten wat je zaait

Gek genoeg wordt de smaak van de basilicum naarmate je deze vaker knipt steeds beter. Steeds smaakvoller. Even volhouden dus, maar dan heb je ook wat. Gefeliciteerd met je zelf verkregen groene vingers. Je hebt een supermarkt basilicumplant succesvol in leven gehouden, een eigen moestuin is de volgende stap.