15x Italiaanse pastarecepten zoals je ze écht in Italië eet

Citroen pasta pesto recept

Wereld Pasta Dag vraagt om pasta op tafel. Ik verzamelde de lekkerste Italiaanse pastarecepten voor je om vanavond nog uit eigen keuken te toveren. Van de makkelijkste pasta ooit tot klassieke pasta met pesto van de beste sterrenchef van de laars en favorieten van een fantastisch Italiaans restaurant; deze recepten voor pasta smaken precies zoals je ze in Italië zou eten.

15x Italiaanse pastarecepten

1. Moordenaarsspaghettini

Vers uit het nieuwste kookboek van restaurant Toscanini: Spaghettini all’Assassina is een klassiek Italiaans recept dat een cultstatus heeft bereikt in Bari. De moordenaarsspaghettini wordt op een nogal bijzondere wijze gemaakt, maar moeilijk, dat is-ie niet. Naar het pastarecept »

2. Strozzapreti con frutti di mare

Het leuke van dit pastarecept van de Pasta Grannies is dat je er lekker mee kunt experimenteren. De omaatjes in Italië maken ‘m namelijk ook gewoon met de visvangst van de dag, die telkens weer anders is. Garnalen, vongole, pijlinktvis en witte vis zijn allemaal prima. Naar het pastarecept »

3. Cannelloni met spinazie en ricotta

Cannelloni zijn dan minder bekend dan broer lasagne, ze zijn zeker zo goed. De grote, holle buizen pasta vul je in dit recept met spinazie en ricotta, met een mooie laag gesmolten kaas eroverheen. Naar het pastarecept »

4. Recept voor pasta pesto van Massimo Bottura***

Tijdens een Zoom-gesprek met sterrenchef Massimo Bottura ontfutselden onze Favorflav-collega’s hem zijn ultieme recept voor pasta pesto. Daarvoor gebruikt hij een bijzonder trucje om de eenvoudige pasta nóg beter te maken. Naar het pastarecept »

5. Calamarata met rode mul, tomaatjes en saffraan

Ook een uit de koker van restaurant Toscanini. Een plaatje om te zien en net even specialer dan je doorsnee pasta door de saffraan. Dat kostbare goedje heeft een sterk aroma, dus veel heb je er gelukkig niet van nodig. Naar het pastarecept »

6. Pappardelle ai funghi porcini

Funghi porcini, oftewel eekhoorntjesbrood, zijn een umamibom van hier tot To… Bellagio. Met dit recept maak je pappardelle met paddenstoelen makkelijk vegan, zonder enige romigheid te verliezen. Naar het pastarecept »

7. Spaghetti con la scarola

Scarola? Geen nood, dat noemen wij gewoon andijvie. Doe er knoflook, peper en groene olijven bij en je hebt een Italiaans pastarecept vol groene groenten. Naar het pastarecept »

8. Crafuncins da ula verda

Klinkt moeilijk, is het niet. Je moet alleen een beetje geduld hebben voor het deeg. Deze spinazieravioli hebben nog een pluspunt: ze zijn mager omdat ze geen vlees bevatten. Ook laat Pasta Granny Anna Maria de ricotta weg die traditioneel gezien in Zuid-Tirol gebruikt wordt voor crafuncins. Naar het pastarecept »

9. Vegan lasagne met linzenragout

Linzen zijn de perfecte vervanger voor gehakt door hun structuur en voedingsstoffen. De ragout in dit recept voor lasagne maak je dan ook met linzen, met lekker veel smaakmakers die je doen vergeten dat je geen vlees eet. Naar het pastarecept »

10. Het makkelijkste pastarecept ooit: malfatti

Het lelijke eendje onder de pasta’s, de Quasimodo van het stel. Malfatti vertaalt zich naar slecht gemaakt, maar dat gaat enkel en alleen over de vorm. De smaak van dit pastarecept is namelijk alles behalve slecht – en dat voor het allermakkelijkste recept ooit! Naar het pastarecept »

11. Spaghetti alle vongole met zeekraal

Spaghetti alle vongole is een klassieker die ver buiten Italië bekend is. De zeekraal maakt dit Italiaanse pastarecept af; de zilte en minerale smaak past perfect bij de schelpjes. Naar het pastarecept »

12. Fregola con salsiccia e funghi

Fregola is een pastasoort uit Sardinië, die een beetje lijkt op couscous. Traditioneel eet je ‘m met vis, maar dit pastarecept van Toscanini maak je lekker herfstig met worstjes en paddenstoelen. Naar het pastarecept »

13. Zelf gnocchi maken met salieboter

Bij Renato’s Osteria in Amsterdam leerden we van de chef hoe je zelf gnocchi maakt. We delen zijn recept voor de deegbolletjes in een eenvoudige maar smaakvolle saus van salieboter. Naar het pastarecept »

14. Spaghetti al pesto di limone

Net even anders dan de klassieke pasta pesto: spaghetti met pesto van citroenen. De beste citroenen komen van de kust bij Napels, en zo ook dit recept. Drie Pasta Grannies van het eiland Procida noemen het een perfect gerecht voor als je onverwachts gasten krijgt, het staat op tafel in een wip. Naar het pastarecept »

15. Spaghetti met knapperig broodkruim

Het klinkt misschien niet zo sexy, maar wacht maar tot je het proeft. Knapperig broodkruim heet in Italië pangrattato en wordt ook wel armeluisparmezaan genoemd. Het is crunchy, zout en haalt de smaken in elk gerecht omhoog. Naar het pastarecept »