La Festa della Liberazione: een dag van vrijheid, maar vooral moed
In Nederland hangen we de vlag uit op 5 mei om de vrijheid die niet altijd vanzelfsprekend is geweest te vieren. Op 25 april heeft Italië een soortgelijke nationale feestdag: La Festa della Liberazione. Ook deze dag markeert de bevrijding van het land aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Maar Bevrijdingsdag in Italië viert ook de moed van de partizanen en het Italiaanse volk, die in 1945 in opstand kwamen en Italië verloste van de nazi’s én het fascistische bewind van Mussolini.
Bevrijdingsdag La Festa della Liberazione
De viering van La Festa della Liberazione vindt zijn oorsprong dus in de opstand van 25 april 1945. De Italiaanse verzetsbeweging bestond uit verschillende partizanengroepen met verschillende politieke ideologieën, waaronder communisten, socialisten, christendemocraten, liberalen en monarchisten. Hoewel hun politieke overtuigingen uiteenliepen, hadden ze één gemeenschappelijk doel: Italië bevrijden van de Duitse en fascistische overheersing. De partizanen begonnen de strijd voor vrijheid in de vroege ochtend in de steden Milaan, Turijn en Genua.
Aangemoedigd en geïnspireerd door de opmars van de geallieerden vanuit het zuiden, kregen de partizanen het voor elkaar om strategische locaties over te nemen, waarbij ze recht tegenover de Duitse en fascistische troepen kwamen te staan. Goed voorbereid, want de partizanen verscholen zich al lange tijd in lokale verzetscellen in de bergen of op het platteland waar vanuit ze guerillatactieken als sabotage, hinderlagen en aanvallen planden. De confrontatie leidde tot intense straatgevechten en uiteindelijk tot de bevrijding van verschillende steden. Een triomf en vreugde voor het Italiaanse volk.
Hoe wordt feestdag 25 april gevierd in Italië?
Tegenwoordig is La Festa della Liberazione een van de belangrijkste nationale feestdagen in Italië. Tijdens Bevrijdingsdag land kleurt in tricolore en Italianen vieren de dag met zowel herdenkingen als feest. Zo zijn er plechtige herdenkingsceremonies à la onze Dodenherdenking, maar ook optochten, concerten, tentoonstellingen en lezingen om het verzet te eren en het levend te houden. Thuis gaat de vlag uit en Italianen doen wat ze het best kunnen: samenkomen en eten. Waar wij dus vooral onze vrijheid vieren, eert Italië gesneuvelden en helden, vrijheid, dankbaarheid en met name trots.