7 oranje cocktails voor Koningsdag met een Italiaans tintje

Ja, we vieren de koning en daarmee ons vaderland, maar nu niet doen alsof je zelf altijd alleen maar Heineken en jonge jenever drinkt hè? Voor een themadrankje kun je de hulp van de Italianen nu eenmaal heel goed gebruiken, want ik betwijfel (niet nader onderzocht) of er landen zijn met meer oranje cocktails dan Italië. Ze zijn er tenslotte nogal dol op Campari en Aperol, oranjer krijg je het niet.

Oranje boven met oranje cocktails

1. Aperol Spritz

Inkoppertje maar altijd goed: de Aperol Spritz. Deze terrastopper smaakt net zo goed tijdens de aperitivo als met Koningsdag, en waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Zo maak je de oranje cocktail: vul een glas met ijs, schenk er prosecco en Aperol over in gelijke delen tot het glas net niet vol is. Top het af met een scheut bruiswater, roer en garneer met een sinaasappel.

2. Averna Limonata

Deze maak je met de Siciliaanse kruidenbitter Averna, die smaakt naar citrus en zoethout. Met sodawater en kruiden maak je de bitterzoete likeur lekker fris en als je ‘m goed verdunt ook nog eens oranje.

Zo maak je ‘m: combineer twee delen Averna, één deel citroensap en een half deel suikerwater en schenk over gecrushed ijs. Je kunt ‘m garneren met verse groene kruiden als munt of salie.

3. Bellini

Weer eens wat anders dan die standaard mimosa en als je ’t mij vraagt nog lekkerder ook. In een bellini vervangt de perzik de sinaasappel, waarmee het een perziksmoothie in disguise is.

Zo maak je de oranje cocktail: vul een proseccoglas met twee delen prosecco en één deel perzikpuree. Het lekkerst is om die puree uit eigen blender te halen van verse perziken, maar daar is de tijd nu helaas niet naar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door COLONIE (@colonienyc)

4. Garibaldi

Trouw aan sinaasappels? Maak een mimosa on steroids door het sap van de appeltjes van oranje te mixen met Campari.

Zo maak je ‘m: mix gelijke delen Campari en (vers) sinaasappelsap, giet over ijs en garneer met een schijfje sinaasappel.

5. Negroni

Bitterzoet en molto di classe. Campari en rode vermouth geven deze klassieke cocktail z’n oranje kleur.

Zo maak je de oranje cocktail: vul een glas met ijs, schenk er gelijke delen Campari, rode vermouth en gin over en roer goed. Garneer met sinaasappel, het liefst alleen de schil in een mooie krul die je nog even over de rand haalt.

6. Americano

Iets (maar niet veel) veiliger voor day drinking is de Americano, waarbij je de gin van de Negroni vervangt door bruiswater.

Zo maak je ‘m: vul een glas met ijs, schenk er gelijke delen Campari en rode vermouth in tot het glas bijna vol is en top af met een scheut bruiswater. Ook hier mag na het roeren een gezellige sinaasappelschijf of krul bovenop.

7. Rosé Aperol Spritz

Een roze-oranje cocktail-hit van twee geliefde dranken: Aperol Spritz en rosé. Zo maak je ‘m »