Deze piepkleine groene kiosk in Calabrië verkoopt al 80 jaar het beste ijs van Italië

Calabrië is een regio waar je niet veel over hoort wanneer er over Italië wordt gepraat, en zo gek is dat niet. Het is er nogal woest, of ruig, zou je ook kunnen zeggen. De voornaamste weekendactiviteit in deze regio is dat mensen de natuur oftewel het bos in gaan en onderweg stoppen voor een broodje worst bij de meest non-esthetische (maar geweldige) eetkraampjes. De bewoners van Reggio Calabria, een stad in Calabrië, hebben vervolgens nog één tussenstop voordat ze richting huis gaan: Gelato Cesare.

Een van de beste ijssalons van Italië

Gelato Cesare is een donkergroene kiosk die sinds 1908 onderdeel van het straatbeeld is. Davide Destefano, erfgenaam en op dit moment eigenaar van Gelato Cesare vertelt: ‘Er is geen mens in deze regio die onze ijssalon niet kent. Ooit waren we een een eenvoudige bar die gassose con la pallina – poederlimonade – en koffie verkocht, maar in de loop der jaren is deze plek getransformeerd tot een van de beste ijssalons van Italië,’ aldus de nieuwste Gelaterie d’Italia-gids. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Het ontstaan van de kiosk in Reggio Calabria

In 1908 vond een van de zwaarste aardbevingen van Italië plaats rondom Messina, Sicilië. De schade was ongekend, ook in Reggio Calabria. Veel plekken waar mensen elkaar ontmoetten waren verwoest. In dit jaar werd deze kleine kiosk gebouwd met het idee om het zo’n plek te laten zijn, een plek waar mensen samenkomen. Eerst was het nog simpelweg een gewone bar, maar in 1940, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, werd het kioskje overgekocht door de familie Destefano. Cesare, hoofd van de familie Destefano had een ander idee voor de kiosk. Er zou ijs worden verkocht. En niet zomaar ijs, goed ijs. Gemaakt van typische producten uit de regio. ‘Cesare was een man die kwaliteit belangrijk vond,’ aldus zijn zoon. ‘Hij koos liever voor minder smaken, als ze maar wel echt lekker waren.’ Eerst waren dat er dan ook maar vijf: fiordilatte, hazelnoot, koffie, aardbei en citroen.

Gelato Cesare nu

Voor zoon Davide is dat nu anders. ‘Ik heb het proces van ijs maken opnieuw ontworpen en gekozen voor modernere ijsmachines en het aantal smaken uitgebreid, het zijn er nu ongeveer veertig.’ Hij ziet het als zijn missie om mensen de smaken van Calabrië te laten proeven, ook als ze van buiten de regio komen. Typische smaken zijn bijvoorbeeld bergamot en zoethout. ‘Verder moet het ijs romig zijn als het romige smaken zijn, en fris als het frisse smaken zijn.’

Bij Gelato Cesare staat tegenwoordig zowel ’s zomers als in de lente, herfst en winter een rij. Het is nog steeds precies een plek zoals ‘ie ooit bedoeld was, een plek waar mensen een ijsje halen, even kletsen en weer naar huis gaan. ‘Calabrezen eten het hele jaar door ijs, en gelukkig maar,’ aldus Davide.

Bron: Gambero Rosso
Beeld: Instagram Gelato Cesare