Over de bijnamen van Italiaanse steden

Waarom je de bijnamen van Italiaanse steden zou willen weten? Omdat ze vaak wat zeggen over de stad en dat gewoon leuk is om te weten. Soms overduidelijk waarom, soms met een historische achtergrond. Want waar De Eeuwige Stad vandaan komt, daar kun je nog wel een beetje naar gissen. Maar waarom Genua La Superba is, en Venetië La Serenissima? Ik kon het je eerder niet vertellen. Nu wel.

Bijnamen steden in Italië

Venetië – La Serenissima & La Dominante & La Regina dell’Adriatico

De serene, de Dominante en de Koningin van de Adriatische Zee. La Serenissima hoor je het meest als bijnaam van Venetië, maar alledrie de namen zeggen min of meer hetzelfde: ze benadrukken dat Venetië een millennium lang rijk en machtig was, ter land en ter zee. Ook werd de Doge van Venetië (staatshoofd van de republiek) vroeger Il Serenissimo genoemd.

Bologna – La Grassa, La Rossa, La Dotta & La Turrita

De Dikke, de Rode, de Geleerde en de Getorende. Logischerwijs vanwege het culinair erfgoed, de rode bakstenen gebouwen die de stad domineren, de oudste universiteit van Europa die zich in studentenstad Bologna bevindt en de torens, waar er van de honderd die er ooit stonden nog twee overeind staan.

Rome – De Eeuwige Stad

Ofwel La Città Eterna. Vele poëten gebruikten ‘m met vele verschillende redenen, maar één ding is zeker: Rome is een van de oudste steden ter wereld.

Florence – La Bella & Bakermat van de renaissance

Dat Florence de mooiste is hoef je mij niet te vertellen. Maar ook was het een belangrijk artistiek, cultureel, commercieel en politiek centrum in de renaissanceperiode, iets wat je op elke straathoek nog terugziet.

Catania – Het Milaan van het zuiden

Deze moest ik even opzoeken, maar komt van de rappe economische ontwikkeling die Catania doormaakte in de jaren zestig. Trek het publiek een jasje aan (zoals op de foto hierboven) en de Siciliaanse stad zou zo in het noorden kunnen liggen.

Genua – La Superba

De Superieure is te danken aan het feit dat Genova achthonderd jaar lang de grootste havenstad van Europa was. Welvarend, onafhankelijk, trots en machtig.

Napels – Partenopeo & La Città dalle 500 cupole

Ook Napels is stokoud en werd vroeger in oud Latijns Parthenŏpe genoemd. De stad van de vijfhonderd koepels komt van het feit dat de stad propvol kerken staat.

Palermo – La Conca d’Oro

Deze bijnaam slaat eigenlijk op het land waar Palermo zich op bevindt. De stad is omringd door citrusboomgaarden, die eerst de volledige vlakte bedekten tussen de zee en de bergen. De kleuren van het landschap zorgen voor de naam ‘De Gouden Bekken’.

Potenza – La Città Verticale

De Verticale Stad. Sla er een fotootje op na en je snapt ‘m. Potenza heeft een bijzondere structuur die vanaf het historische centrum op de hoogste heuvel geleidelijk in afdaalt met de overige wijken.